(VIDEO) Veste şi costume cu airbag-uri pentru motociclişti, menite să le salveze vieţile în accidente, au început a fi vândute de o companie din Italia

24 Martie 2023, 16:16
Redacţia PiataAuto.md
Motocicliştii sunt printre cei mai vulnerabili participanţi la trafic, conducând vehicule puternice, care pot atinge viteze mari, dar în acelaşi timp nefiind protejaţi de vreo structură a acestui vehicul, ci doar de propriul echipament. Sigur, şi echipamentul a evoluat mult de-a lungul anilor, de la căşti de protecţie până la costume cu structuri metalice în interior, menite să protejeze corpul motociclistului pe cât de mult posibil la impact. Acum, însă, renumita companie italiană Alpinestars a început a vinde o paletă completă de veste şi costume pentru motociclişti, care au airbag-uri în ele şi care se declanşează în scenariul unui accident sau căzături grave, la fel cum se declanşează şi airbag-ul într-o maşină.
Alpinestars e una din cele mai renumite şi respectate companii producătoare de echipamente pentru motociclişti, fiind fondată în 1963 în nordul Italiei de către Sante Mazzarolo. Acesta a început prin a produce echipamente pentru motociclişti enduro, dar foarte repede şi-a extins gama spre motocros şi motocicliştii de pe drumurile publice. Asocierea din primii ani cu campionul motociclist Roger de Coster a făcut compania italiană renumită în toată lumea, iar calitatea produselor sale i-a adus apoi şi reputaţia respectabilă pe care a păstrat-o până în prezent.
Ei bine, acum doi ani cei de la Alpinestars au anunţat prima dată ideea unui airbag pentru motociclişti şi au prezentat un prim produs conceptual, care urma să ajungă în producţie. Încă de atunci se spunea că dezvoltarea are în spate date acumulate de 50 de ani de Alpinestars şi a fost creată în strânsă cooperare cu mai mulţi piloţi MotoGP. Iar esenţa tehnologiei din spatele veste cu aribag-uri e simplă şi genială în acelaşi timp.
Vesta are integrat în ea un airbag ce trece prin toate zonele cheie de protecţie, atât în faţă, cât şi în spate, practic repetând forma vestei pe interior, cu excepţia extremităţilor. În spatele vestei există o proeminenţă, în interiorul căreia se află două rezervoare de argon, gaz care asigură umflarea rapidă a airbag-ului la necesitate.
Tot acolo, în spate, există şi un mic „creier electronic” al vestei, care colectează date de la senzori şi le analizează în permanenţă, pentru a procesa acele date şi a înţelege când are loc un accident. La fel cum ultimul model de iPhone are algoritmi care îl fac să înţeleagă când maşina în care se află ajunge într-un accident, şi vesta celor de la Alpinestars face cam acelaşi lucru, doar că algoritmii italienilor au fost elaboraţi înainte de lansarea telefonului menţionat, deci cumva ei deţin întâietatea.
Vestele celor de la Alpinestars pot comunica cu telefonul tău mobil, asigurându-te că sunt operaţionale, dar faptul că au un creier electronic şi senzori, înseamnă că au nevoie de energie. Deci, ele trebuie puse la încărcat periodic şi oferă siguranţa pentru care au fost proiectate doar dacă au energie în baterie.
Cei de la Alpinestars pretind că tehnologia lor poate face o diferenţă uriaşă în protecţia motociclistului, amortizând impactul în raport de 93% faţă de forţa iniţială şi sporind considerabil şansa de a supravieţui sau de a fi rănit mai puţin grav.
Între timp aceştia au pregătit mai multe modele de veste, adaptate preponderent condusului de oraş sau de traseu şi au lansat chiar şi un costum cu protecţie şi în zona picioarelor, dar acesta e destinat ieşirilor de offroad. Toate veste poată numele de TechAir cu un indice ierarhic alături. Vestele costă cam 600-750 dolari, iar costumul circa 1.000 dolari, în funcţie de regiune. Partea bună e că dacă airbag-ul s-a declanşat, nu trebuie înlocuită doar vesta sau costumul, ci doar rezervoarele de argon, care costă circa 100 dolari. Iar dacă airbag-ul propriu-zis din interiorul vestei s-ar rupt, el poate fi înlocuit cu circa 200-250 dolari, în funcţie de model. Partea cea mai importantă, însă, e că această tehnologie promite să salveze vieţi şi să reducă riscul de rănire a motocicliştilor, iar toată gama de veste şi costume cu airbag e deja în vânzare liberă, prin urmare vorbim de produse de serie actuale, nu viitoare sau prototipuri.
Vezi mai jos şi un video în care e explicată vizual această tehnologie a vestei cu airbag de către cei de la Alpinestars.
0
1,365
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!