Acesta e noul MG Cyberster, un concurent electric pentru Mazda MX-5, creat de o companie de stat din China, care va fi vândut în Europa

19 Aprilie 2023, 11:24
Redacţia PiataAuto.md
Marca britanică MG e de mult timp în posesia companiei auto chineze de stat SAIC Motor, iar modelele MG nu se mai concep şi produc de mult timp în Marea Britanie, ci în China. Efectiv, majoritatea lor sunt nişte clone ale unor modele chinezeşti, emblema MG pe capotă e mai mult simbolică, iar vremurile în care MG producea roadster-e superbe au apus demult. Acum, însă, chinezii vor să readucă ideea de roadster MG în actualitate şi au dezvăluit la Shanghai noul MG Cyberster, un model apropiat de talia şi proporţiile lui Mazda MX-5, dar cu propulsie electrică, ce urmează să ajungă în Europa anul viitor.
Designul maşinii a fost creat de oficiul londonez al celor de la MG SAIC, care e o subsidiară a companiei mamă. Acesta urmează liniile unui concept prezentat la sfârşitul anului 2020, care s-a bucurat de o primire călduroasă a publicului şi chiar au fost plasate 5.000 de precomenzi pentru un eventual viitor model de serie. Tocmai asta i-a şi motivat pe chinezi să creeze şi un model mai emoţional în gama MG, pe lângă SUV-urile aplatizate MG care sunt produse în prezent.
Lungimea noul roadster MG e de 4.535 mm, lăţimea de 1.913 mm, iar înălţimea de doar 1.329 mm. Astfel, maşina e ceva mai lungă de cât Mazda MX-5, dar păstrează proporţii corecte similare şi e curios că la începuturile sale Mazda MX-5 a fost creată având drept inspiraţie roadster-ul MG MGB din anii 60.
Noul roadster electric rămâne fidel şi filosofiei originale de roadster cu acoperiş textil. Totuşi, capitolul la care propulsia electrică îl depărtează de filosofia clasică e axul spate, care la roadster-e trebuie să fie amplasat în imediata apropiere a scaunelor. Aici, însă, axul e ceva mai deplasat spre posterior, pentru a face loc unei baterii mai mari, iar asta va îndepărta inevitabil ţinuta de drum a acestui roadster de formula clasică, când roadster-ele au ampatament scurt şi sunt super joviale şi agile în viraje.
Se pare că noul MG Roadster va avea, însă, o putere pe măsură să fascineze şi să compenseze carenţa menţionată mai sus. Va exista o versiune cu electromotor pe puntea spate, care va dezvolta 309 CP. Pe lângă asta, va mai există şi o versiune cu două electromotoare şi tracţiune integrală, puterea crescând deja la 536 CP, într-o ligă care nu mai are nimic comun cu Mazda MX-5, ci mai degrabă cu Porsche 718 Boxster sau chiar cu modele Ferrari.
Noul roadster electric va mai avea o deficienţă ce-l îndepărtează de reţeta originală — greutatea. Versiunea cu un motor va cântări circa 1.850 kg, iar cea cu două motoare va ajunge la 1.985 kg, deci aproape 2 tone! Prin urmare, nici vorbă de ţinuta aia de drum de cândva, a unui roadster MG compact şi uşor, care făcea minuni şi cu 100 de cai şi un pic, la fel cum face şi Mazda MX-5 minuni în zilele noastre cu maxim 160-184 CP, datorită faptului că e atât de uşoară.
0
1,481
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!