Cel mai puternic reactor nuclear din Europa, Olkiluoto 3, a fost pus în funcţiune în Finlanda

17 Aprilie 2023, 12:40
Ilie Toma
În timp ce Germania şi-a oprit sâmbătă, 15 aprilie, ultimele 3 reactoare nucleare din ţară, într-o decizie vehement criticată, şi a rămas fără energie nucleară, Finlanda a pus în funcţiune ieri, duminică, 16 aprilie, cel mai puternic reactor nuclear din Europa, Olkiluoto 3, care va spori semnificativ independenţa energetică a Finlandei şi bizuirea ţării pe energie produsă cu zero emisii CO2.
Într-un articol de acum un an şi jumătate, analizam viziunea pe termen lung a Finlandei, plină de luciditate, de a-şi asigura energie produsă cu zero emisii CO2 la nivel de ţară, energie care va acoperi inclusiv cererea adiţională pe care o vor genera maşinile electrice în viitor. Menţionam atunci că viziunea Finlandei spune clar că cel mai neutru şi stabil proces de generare a electricităţii în cantităţi mari, inventat şi cunoscut omenirii, e cel nuclear, fiind un proces care nu depinde de vânt, soare sau de debitul de apă al unui râu. Amprenta de CO2 e zero, şi chiar dacă o luăm în calcul şi pe cea auxiliară, ea e infimă în raport cu orice altă sursă. Cu excepţia dezastrelor produse din cauza unor erori de proiectare, precum Fukushima sau Cernobâl, omenirea s-a învăţat deja să stăpânească acest proces la un nivel de siguranţă suprem. Singura problemă a cea a deşeurilor radioactive, care sunt mici în volum, dar care se adună în timp la centralele nucleare.
Finlanda s-a gândit însă şi la asta şi construieşte un labirint subteran special pentru încapsularea şi stocarea deşeurilor în canistre speciale de bor, puse în tuburi de cupru la rândul lor. Deja aceste canistre sunt aproape inofensive radioactiv, dar ele sunt îngropate în clei de bentonită, pentru a elimina orice posibil risc de scurgere, pentru totdeauna. Această construcţie subterană care ajunge la 500 metri adânci va toca toate deşeurile radioactive ale Finlandei stocate până în 2023, de la cele 4 reactoare existente, şi va mai permite stocarea tuturor deşeurilor viitoare timp de 100 de ani! Iar ideea labirintului subteran cu capsule este deja discutată pentru a fi preluată în multe alte ţări ale lumii.
Acum, Finlanda a pus în funcţiune cel de-al 5-lea reactor al său, Olkiluoto 3, sau OL3. Până acum, circa o treime din electricitatea Finlandei era produsă nuclear. În 2022, în Finalnda s-au consumat 72,30 TWh de electricitate, 25,06 TWh dintre care au venit de la cele 4 reactoare nucleare care funcţionau până la inaugurarea lui OL3. Iar 25,06 din 72,30 înseamnă deja 34,7%. Apropo, hidrocentralele mai asigură 19,4% din electricitate, iar turbinele eoliene şi-au crescut subtanţial cota până la 11,3% din electricitatea produsă, sau 11,19 TWh produşi anual. Deja în 2022 Finlanda îşi producea doar 4,9% din electricitate din surse derivate din carburanţi precum dieselul, doar 1,7% din gaz şi 4,1% din cărbune. Deci, doar 10,7% din surse sunt fosile, cele 89,3% surselor cu zero emisii sau aproape zero — nuclear, hidro, eolian, solar şi bioenergie.
Noul reactor va putea produce de unul singur 15% din electricitatea necesară ţării, deci teoretic, adunând la cele 33-35% deja asigurate nuclear, se ajunge la circa 48-50% din necesar produs pe bază nucleară în Finlanda! Asta înseamnă că se pot reduce până la aproape zero sursele cu combustibili fosili şi rămâne şi un surplus pentru mai mult export sau pentru a asigura creşteri de cerere, datorate maşinilor electrice.
Reactorul Olkiluoto 3, pus în funcţiune acum în Finlanda, a fost contractat de mult timp în urmă de la francezi. Compania care dirijează instalarea şi care construieşte întreaga centrală e Areva NP, însă reactorul propriu-zis e produs de compania EDF, iar turbina — de Siemens. Siemens a produs turbina la timp, însă compania franceză a întârziat foarte mult în construcţia reactorului şi edificiilor auxiliare, fiind de acord să plătească şi câteva sute de milioane de euro drept compensaţie. Ultimul termen de punere în funcţiune era în anul 2022, şi fusese din nou amânat cu câteva luni, pentru a fi acum în sfârşit conectat la reţea şi pus în regim complet de funcţionare.
Acesta are o putere netă de 1.600 MWe şi o durată de viaţă preconizată de minim 60 de ani. Reactorul OL3 va produce circa 10,6-10,8 TWh de electricitate anual, de unul singur. Pentru comparaţie, întreaga Republică Moldova a consumat în 2021 o cantitate de 4,23 TWh de electricitate anual, deci un asemenea reactor ar asigura peste 200% din necesarul de electricitate al ţării şi ar permite renunţarea şi la o mare parte din gazul natural importat, după cum indicam într-un articol amplu de analiză energetică a Republicii Moldova.
La 1.600 MWe capacitate, noul reactor din Finlanda este şi cel mai puternic din Europa şi unul din cele mai puternice din lume. Chiar şi cu toate amânările şi depăşirile uriaşe de buget, costul unui MWh de electricitate la noul reactor, care include şi amortizarea investiţiei iniţiale, şi toate cheltuielile curente, va fi de 42 euro, adică 0,042 euro per kWh, cea ce s-ar traduce în 0,84 lei moldoveneşti sau 0,21 lei româneşti per kWh. Iar asta e din cauza depăşirii mari de buget şi termen, pentru că media pentru toate 3 reactoare ale staţiei Olkiluoto e de 30 euro/MWh, deci 0,03 euro per kWh — echivalentul a 0,60 lei moldoveneşti sau 0,15 lei româneşti per kWh.
0
1,595
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!