Offroader-ul Ineos Grenadier va avea o versiune electrică, produsă la aceeaşi fabrică unde e asamblat G-Class

24 Aprilie 2023, 16:22
Ilie Toma
Ineos Grenadier e un model despre care am vorbit de mai multe ori în ultimul an, pentru că are un concept intrigant de a fi unul din puţinele offroader-ele durabile şi practice, construite pe cadru dur, care să poată înainta şi rezista în orice loc de pe planetă, aşa cum erau Land Rover-ele Defender cândva şi cum doar Land Cruiser-ele 70 au mai rămas. Grenadier e un model care aminteşte inevitabil de silueta lui Aro 244 şi ne face să ne gândim ce ar fi putut ajunge azi marca românească dacă fabrica nu era lăsată pradă eşecului. În cazul lui Grenadier, proprietarul britanic care a investit în ea a retehnologizat fosta fabrică a smart din Franţa şi acolo sunt produse în prezent versiunile cu motoare cu combustie ale lui Ineos Grenadier.
Dar, pe lângă motoarele obişnuite — care sunt de origine BMW, apropo — cei de la Ineos au confirmat acum un zvon pe care-l lansaseră încă de la începuturile lor, şi anume că vor produce şi un Grenadier electric, 4x4, cu aceleaşi capacităţi de înaintare în offroad.
Ineos a dat undă verde în mod oficial acestui model şi a încheiat un parteneriat cu Magna pentru a dezvolta sistemul de propulsie al viitorului Grenadier electric. Magna e una din companiile cu cea mai mare experienţă în sisteme 4x4, ea deţinând şi fabrica din Graz, Austria, unde e asamblat Mercedes G-Class, dar şi o mulţime de alte modele, ale altor mărci, din industrie. E curios că acum în Austria, tot cu participarea Magna, e dezvoltat şi Mercedes EQG, adică viitorul G-Class electric, iar asta înseamnă o mare probabilitate ca cel puţin experienţa să fie împărtăşită, dacă nu chiar să asistăm la aceleaşi electromotoare şi reductoare puse pe ambele modele.
Ceea ce ne duce şi mai mult spre acest gând e faptul că viitorul Ineos Grenadier electric va fi asamblat la aceeaşi fabrică din Graz unde se asamblează şi G-Class din 1979 până azi, unde va fi produs şi G-Class electric şi unde, apropo, se asamblează în prezent şi electrica Jaguar I-Pace. Prin urmare, pe de o parte, Ineos Grenadier e în mâini bune şi experimentate pentru a fi transformat în automobil electric, iar pe de altă parte s-ar putea ca acest model să împartă soluţii tehnice tocmai cu unul din concurenţii săi principali. Noul Grenadier electric ar urma să fie dezvoltat şi pus în producţia de serie până în anul 2026.
0
2,141
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!