Proprietarii Tesla au aflat că asigurarea lor creşte în preţ dacă îşi conduc maşina pe timp de noapte

21 Aprilie 2023, 14:01
Redacţia PiataAuto.md
Acum aproximativ o lună, într-un grup online de proprietari de Tesla, un proprietar a relatat prima dată despre o observaţie ciudată. Acesta îşi dusese un amic la aeroport în intervalul orelor 2-3 noaptea, iar apoi când a vrut să-şi confirme preţul pentru o nouă asigurare lunară a maşinii sale, oferită de Tesla, a observat că preţul primei de asigurare crescuse, printre coeficienţii de risc fiind indicat faptul că mai şi conduce noaptea târziu. Fireşte, proprietarul nu a comunicat în mod special nimic celor de la asigurări, dar Tesla are date automatizate despre maşinile sale, iar astfel algoritmii au identificat condusul de noapte şi l-au luat în calcul ca factor de risc. Între timp, mai mulţi proprietari de Tesla au întâmpinat situaţii similare, iar acum a venit şi confirmarea oficială a faptului că prima de asigurare creşte, într-adevăr, dacă îţi conduci Tesla noaptea.
Cei de la Tesla au un program de asigurare proprie, în care proprietarii pot plăti lunar primele, iar preţul poate varia uşor în fiecare lună, în funcţie de datele automatizate trimise de maşină. Iar Tesla a făcut între timp şi ajustări în ponderea condusului de noapte, divizând orele nocturne în intervale pe care le consideră mai mult sau mai puţin periculoase, confirmând totodată prin publicarea acestor intervale faptul că preţul asigurării depinde de cât de mult şi cât de târziu proprietari îşi vor conduce maşina pe timp de noapte.
Astfel, totul se bazează pe un „scor de siguranţă” pe care Tesla îl formează din diverse date acumulate de la maşină. Spre exemplu, dacă şoferul frânează intens frecvent, sau dacă virează brusc, sau conduce la distanţă mică în urma altei maşini, dacă depăşeşte viteza legală — toate aceste criterii îi înrăutăţesc scorul de siguranţă şi-i scumpesc prima de asigurare.
În timp ce criteriile de mai sus pot fi asociate direct unui condus agresiv, condusul de noapte nu e neapărat un factor direct influenţat de şofer în direcţia siguranţei. Totuşi, asigurarea Tesla poate fi cu până la 15,2% mai scumpă dacă circuli frecvent noaptea, în special între ora 22:00 şi ora 04:00. Între ora 00:00 şi 03:00 coeficientul de risc e cel mai mare, iar intervalul de la ora 2 noaptea la ora 3 e cel mai „costisitor” pentru scorul de siguranţă al şoferului.
Tesla aplică o formulă complexă, în care numără secundele în care s-a condus în aceste intervale şi le împarte la numărul total de secunde în care s-a condus într-o lună, pentru a obţine componenta de condus de noapte din scorul de siguranţă, pe care o ia în calcul de rând cu celelalte criterii.
Aşadar, am ajuns şi la asta că trebuie să eviţi să conduci maşina la ore nocturne, libere de trafic, pentru a evita creşterea asigurării. Am ajuns la etapa în care unele maşini, precum Tesla, transmit atât de multe date la producător, încât fiecare secundă e contorizată, iar fiecare frânare şi virare e monitorizată.
0
3,818
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!