(VIDEO) Aceasta e o Dacia Sport din România, pregătită de un pasionat pentru a-şi împlini un vis din copilărie

22 Aprilie 2023, 21:05
Ilie Toma
Maşina asta ne-a atras iniţial atenţia prin culoarea albastră profundă şi stilul de motorsport, în care e restaurată. Se întâmplă rar ca un pasionat să restaureze în România o Dacia clasică într-o manieră de raliu şi motorsport, iar imaginile pe care le văzusem iniţial, publicate de proprietarul Cristian Moldovan, sugerau că în spate trebuie să se ascundă o istorie intrigantă. Prea minuţios e pregătit totul, prea bine conceput şi ţintit, cu multă cunoaştere e făcut totul, deci e clar că există o viziune foarte precisă a autorului acestui proiect. Aşa că l-am contactat direct pe Cristian Moldovan, pentru a afla istoria acestei Dacia şi viziunea a ceea ce trebuie ea să devină la final.
Maşina care a stat la baza acestui proiect e o Dacia Sport, fabricată în 1989. Dacia Sport a fost produsă din 1983 până în 1992, şi a fost, în esenţă, un model coupe, cu două uşi, bazat pe platforma lui 1310. Iniţial a debutat cu motor de 1,3 litri şi 54 CP, precum şi cel de 1,4 litri şi 65 CP, dar din 1983 a rămas disponibil doar cel de 1,4 litri. A fost o maşină care şi-a câştigat o renume legendar datorită participărilor din motorsport, mai ales în rândul tinerilor, care vedeau în ea probabil singura maşină românească din acea perioadă creată nu doar strict raţional, ci şi emoţional.
Cristian Moldovan, proprietarul acestei Dacia, ne spune că şi el s-a numărat printre tinerii care s-au lăsat cuceriţi de Dacia Sport în anii 80. Avea, de fapt, doar 8 ani când a privit pentru prima dată filmul „Raliul” din 1984, unde o Dacia Sport era protagonista motorizată principală. I-a picat tronc la inimă şi şi-a dorit de atunci să deţină o Dacia identică celei din film când va fi mare.
Foto: Dacia Sport din filmul „Raliul” din 1984, într-un viraj, după depăşirea unui echipaj italian în raliu

Acum, a ajuns la o vârstă când a considerat că poate să-şi permită să-şi îndeplinească visul din copilărie şi anume acesta e dezideratul acestui proiect. Dacia pe care o vedem în imagine trebuie să ajungă la final să arate exact ca şi cea din filmul „Raliul” din 1984 şi cel mai probabil va avea şi abţibildurile realizate în acelaşi stil, eventual şi numărul „13” aplicat pe ea.
Maşina e acum la etapa în care are deja toată caroseria restaurată, vopsită şi toate elementele esenţiale asamblate pe ea. La interior există o cuşcă de protecţie specifică maşinilor de raliu, care va fi pluşată în cel mai scurt timp. Mai trebuie montate elemente din interiorul portbagajului, geamurile, dar şi evacuarea cap coadă realizată din inox.
Capota are mânere specifice maşinilor de motorsport, pentru a se putea ridica repede la nevoie, în competiţii. Ca şi Dacia Sport din „Raliul”, maşina pregătită de Cristian nu are barele obişnuite de protecţie, renunţând şi la alte elemente nenecesare de pe caroserie.
Ei bine, marea întrebare era ce se ascunde sub capota acestei Dacia superbe, în pregătire, din România. Spaţiul de sub capotă arată atât de strălucit, încât primul impuls e să spui că acolo nu e un motor original, de Dacia, ci cu siguranţă altceva, mai performant, mai condimentat.
Dar motorul e cel original, la care s-a muncit pentru îmbunătăţiri şi condimentări. Chiulasa originală, de pe motorul de 1,4 litri, a fost modificată, iar acum cilindreea e de 1,6 litri. S-au schimbat şi alte componente interne şi s-a montat un carburator Weber 32 DIR, pentru a-i asigura maşinii un plus suplimentar de putere. Cutia de viteze a rămas de asemenea cea autentică, dar şi ea a beneficiat de îmbunătăţiri şi ranforsări. Cristian nu a pus deocamdată maşina pe un dyno stand, pentru a putea spune ce putere are motorul acum, dar acesta dă semne cu siguranţă că e capabil de o performanţă admirabilă, demnă de motorsport!
Şi Cristian spune că vrea să participe cu ea în competiţii de motorsport, pentru a-şi împlini cu desăvârşire visul din copilărie, nu doar de a deţine o Dacia ca-n acel film, dar şi de a participa în curse de motorsport cu ea! Scopul lui Cristian e să participe cu Dacia sa în campionatul naţional de raliuri, la categoria Dacia Revival, în grupa 2. Deci, în scurt timp vom vedea această Dacia Sport turându-şi motorul în curse adevărate din România, aducând un frumos tribut protagonistei din „Raliul”, dar şi împlinind visul unui copil de 8 ani, devenit adult acum, care şi-a promis atunci, în 1984, că într-o zi, când va fi mare, va avea o asemenea Dacia şi o va goni la fel în competiţii adevărate!
Vezi mai jos şi câteva secvenţe din filmul „Raliul” din 1984, sau întreaga peliculă, pentru a înţelege mai bine sursa din inspiraţie a acestei Dacia.
0
14,825
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!