(VIDEO) Acesta e noul BMW i7 M60, o Seria 7 electrică, cu 660 cai-putere

18 Aprilie 2023, 13:14
Ilie Toma
Multă vreme fanii BMW şi-au dorit un M7, care să ofere o putere şi mai abundentă decât V8-urile sau V12 obişnuite. Despre aşteptarea unui M7 se discuta încă de la Seria 7 E38, dar de fiecare dată divizia M se limita maxim la unele ediţii un pic condimentate de M, fără a le numi M7, motivul fiind, de obicei, că o maşină atât de mare şi de grea nu poate fi un M adevărat, însă poate primi condimente M. Şi asta s-a întâmplat şi acum, cu nou i7 M60i, unde divizia M a oferit doar condimentele, lăsând numele original de i7. Şi, pentru că trăim deja într-o epocă a maşinilor electrice, ceea ce vedem în faţă e o Seria 7 electrică, efectiv, cu 660 cai-putere, mai mult decât ar fi visat vreodată fanii BMW de la E38 încoace.
Noul BMW i7 M60 atinge prima sută în numai 3,7 secunde, devenind astfel şi cel mai rapid model electric al BMW. Iar performanţa vine din doar două electromotoare, cel din spate fiind unul cu o arhitectură de 6 faze. Cu acest electromotor nou, BMW a reuşit să atingă o densitate extraordinară de putere raportată la kilogramele proprii ale electromotorului, de 2,41 kW/kg, cu 25,5% mai mult decât electromotorul de pe i7 xDrive60. Secretul se ascunde într-o tehnologie nouă a celor de la BMW, patentată de aceştia, care permite livrarea unei puteri mult mai mari dintr-un design compact al motorului. Astfel, doar acest electromotor din spate livrează 489 CP de unul singur!
Pe puntea faţă mai stă poziţionat un motor de 258 CP, iar puterea cumulată e limitată la 660 CP şi un cuplu sumar de 1.015 Nm în regim sport şi 1.100 Nm cu M Launch Control activat şi M Sport Boost. Astfel, noul i7 M60 va păstra şi un comportament de maşină cu tracţiune preponderent pe spate, şi va putea fi pusă şi în derapaje controlate.
Noul model are şi o baterie uriaşă, de 101,7 kWh net, ceea ce-i asigură maşini o autonomie cuprinsă între 488 şi 560 km. Din cauza acestei baterii mari şi a lungimii uriaşe de 5.391 mm, noul BMW i7 M60 va fi şi foarte greu, cântărind 2,7 tone la gol, fără şofer. Cu tot cu sarcina utilă, masa totală a maşinii ajunge la 3.250 kg! O greutate pe care probabil fanii nu şi-au imaginat-o niciodată pentru un sedan cu emblema M pe el.
Ca şi Mercedes, BMW e mai conservator la arhitectura sistemului său electric, menţinând o tensiune de 376V în baterie şi acceptând o putere de încărcare de maxim 195 kW. Cu o asemenea putere, bateria va fi încărcată în 35 minute.
E curioasă şi cifra de consum a noului i7 M60, cu o medie de 20,8-23,8 kWh/100 km. Aparent e mai mult decât alte sedanuri mai compacte, şi, ca şi la motorizările benzină, e firesc să găsim cifre de peste 17-20 litri la sută la un motor V12, de exemplu. Doar că aici diferenţa nu e atât de mare, iar dacă transpunem în kWh şi echivalentul energetic al benzinei, ne vom aminti din nou de ce despre maşinile electrice se spune că sunt atât de eficiente energetic. 1 litru de benzină conţine echivalentul a 8,8-8,9 kWh de energie. Respectiv, un consum de 20,8-23,8 kWh/100 km ar fi echivalent cu 2,36-2,7 litri de benzină la 100 km, cu 660 CP. Prin urmare, cam de aici izvorăşte tendinţa industriei de tranziţie la propulsie electrică, mai ales că energia electrică o putem produce prin zeci de căi verificate în timp, în timp ce petrolul îl putem doar scoate din pământ, limitat, doar din câteva regiuni ale planetei.
Şi dacă cineva din nou mai are poate impresia că fanii BMW M nu vor agrea un M electric, germanii au scăpat printre rânduri în comunicatul de azi o informaţie surprinzătoare: modelul electric BMW i4 M50 a fost cel mai vândut model al diviziei M în anul 2022 la nivel global! Deci un model electric a devenit cel mai vândut model M. Şi asta s-a produs la nici doi ani de la debutul primului model electric M din istorie. Deci, e clar, cifrele vorbesc deja. Iar apariţia de acum a lui BMW i7 M60 e o consecinţă a acestor cifre care conturează această nouă epocă.
Vezi mai jos şi un video cu noul BMW i7 M60.
0
2,013
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!