(VIDEO) Acestea sunt condiţiile prin care trebuie să înainteze camioanele în zonele de deşert uneori

17 Aprilie 2023, 11:24
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori suntem tentaţi să credem că cele mai dificile condiţii de înaintare de pe planetă ar fi în zonele arctice sau siberiene, unde frigurile ajung până la -30 grade, sau chiar până la -64 grade, cum s-a întâmplat în această iarnă în Yakutia. La polul opus al condiţiilor dificile de înaintare se află, însă, zonele de deşert, unde drumurile pot fi asfaltate, dar sunt acoperite foarte uşor din nou de nisip, din cauza vânturilor, iar astfel un camion se poate pomeni oricând că trebuie să înainteze efectiv prin nisipurile deşertului, chiar dacă undeva, dedesubt, există şi asfalt.
Atunci când eşti încărcat la maxim, ori uneori peste limita maximă, cum se întâmplă adeseori în ţările din Orientul Mijlociu, înaintarea prin nisip poate însemna rezistenţă imposibil de străbătut. Roţile au o rezistenţă mult mai mare de la nisip, iar dacă se mai întâmplă ca drumul să fie în urcare, atunci tractarea semiremorcii devine o povară imposibilă pentru motor. Camionul ajunge la un moment dat să oprească, iar dacă mai continui să apeşi acceleraţia, de obicei singurul lucru pe care-l obţii e să afunzi punţile motrice în nisip, după care nu mai poţi ieşi nici în marşarier.
Exact asta se întâmplă în video-ul de mai jos, filmat în Yemen, în zona deşertului Rub Al-Khaki, cunoscut şi ca Pătratul Pustiu. Cea mai mare parte a acestui deşert se află în Arabia Saudită şi în el are loc de câţiva ani buni raliul Dakar. Dar o parte a acestui deşert se află şi în Yemen, prin el trecând câteva trasee utilizate pentru aprovizionările oraşelor de acolo, în special oraşul Hisn al Abr, sau pentru călătoria spre oraşele din deşert din Arabia Saudită, precum Al Wadiah sau Sharoah. Relieful pestriţat cu formaţiuni muntoase şi depresiuni în preajmă favorizează şi mai mult vânturile şi formarea de dune peste trasele de asfalt, aşa că uneori înaintarea e dificilă, iar alteori de-a dreptul imposibilă.
În video-ul de mai jos e o situaţie în care şoferul unui camion Volvo a încercat de nenumărate ori să urce o porţiune în urcare de traseu acoperit cu mult nisip, prea mult pentru a încerca curăţarea manuală. Camionul a încercat din răsputeri, de fiecare dată, să urce. Dar nu i-a reuşit într-un final. Iar în asemenea caz şoferii sunt condamnaţi să aştepte ore în şir, uneori chiar până în ziua următoare, autospeciale care vin să cureţe drumul. Şi pentru că e deşert, e crucial să nu supraîncălzeşti motorul camionului, să ai aer condiţionat în cabină şi rezerve de apă.
Vezi totul în video-ul de mai jos şi spune care condiţii îţi par mai dificile pentru un camion, cele arctice sau cele de deşert.
0
1,786
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!