(VIDEO) Ce ţinută de drum aveau modelele Citroen cu suspensie hidropneumatică din anii 1970 şi 1980

13 Aprilie 2023, 22:11
Redacţia PiataAuto.md
Suspensia hidropneumatică a celor de la Citroen a fost poate cea mai renumită şi definitorie tehnologie a mărcii pentru câteva decenii la rând, de la DS şi până spre anii 2000. Tehnologia a fost atât de revoluţionară la timpul său şi oferea un confort atât de bun, încât a fost vândută prin licenţă la Mercedes şi Rolls-Royce, iar azi până şi sistemul Air Body Control de la Mercedes e o evoluţie a acestei idei iniţiale a celor de la Citroen.
În acei ani, rolul major al unei suspensii nu era de a ţine maşina neclintită pe plan orizontal în viraje, cum se tinde în zilele noastre, ci de a menţine aderenţa tuturor roţilor pe asfalt, permiţând suspensiei să articuleze. De asemenea în linie dreaptă suspensia trebuia să poată absorbi şocurile unor denivelări sau gropi transmiţând cât mai puţin din impus în caroserie şi menţinând în acele condiţii caroseria de neclintit. Tocmai de aici apăruseră cascadoriile cu Citroen-uri care circulau pe 3 roţi, pentru că sistemul hidropneumatic ţinea maşina dreaptă. Tocmai aşa în anii 90 Citroen Xantia Active a bătut recordul la cea mai mare viteză în care o maşină a putut efectua în siguranţă testul elanului, deşi caroseria avea ruliu când executase acea manevră.
Azi e aproape incredibil să înţelegem cum pentru o maşină era normal să-şi încline caroseria atât de mult în viraje şi totodată să pretindă că ea merge cu exactitate milimetrică pe traiectoria dorită. Dar anume asta se întâmpla, pentru că ruliul caroseriei nu însemna că maşina subvirează sau supravirează, dimpotrivă, uneori asta însemna că toate patru roţi rămân cu mai multă forţă de apăsare la acţiunea forţei centrifuge, o parte din forţă fiind atenuată fizic de acel ruliu de caroserie.
În video-ul de mai vechi mai multe modele Citroen sunt înfăţişate în testări de uzină, inclusiv pe drumuri foarte rele şi mândria celor de la Citroen era lipsa de recul a suspensiei la abordarea denivelărilor şi capacitatea maşinii de a rămâne de neclintit. Sunt prezente cele mai renumite modele Citroen din anii 70 şi 80, şi toate au ţinute de drum exemplare, pe care e fascinant să le observi azi, într-o lume cu suspensii controlate electronic, dar mult mai rigide şi mai neiertătoare cu denivelările.
Mai mult ca atât, sunt prezente şi secvenţe comparative cu modelele germane şi italiene din anii 80 — Mercedes W124, Audi 100, Fiat Tempra.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
6,387
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!