(VIDEO) Cum arată un motor de 3 cilindri de la Toyota GR Corolla, unul din pistoanele căruia a produs o distrugere totală

5 Aprilie 2023, 13:17
Redacţia PiataAuto.md
Actualele Toyota GR Yaris şi GR Corolla au unul din cele mai fascinante motoare cu 3 cilindri din câte s-au produs vreodată. Acesta are o cilindree neobişnuit de mare, de 1.618 cm cubi, deşi are doar trei cilindri, şi s-a dovedit capabil de a scoate performanţe fenomenale, care ajung până la 300 CP pe GR Corolla. Mai mult ca atât, au existat deja experimente care au încercat să ducă acest motor şi la peste 400 CP, el rezistând. Dar un proprietar de GR Corolla a fost mai puţin norocos şi s-a pomenit cu motorul său distrus complet, un piston spărgându-i blocul şi provocând daune uriaşe până la o distrugere totală a acestuia
Toyota a acceptat deja să-i înlocuiască motorul pe unul nou, pe garanţie, ceea ce ne face să credem că motorul era unul cu performanţe standard, de stoc, fără vreo modificare neautorizată. Motorul şi cutia de viteze au fost scoase de pe maşină, iar daunele constatase au fost filmate de către cei din service şi de proprietarul maşinii.
Astfel, un piston cu tot cu biela sa ajuns tocmai în baia de ulei, în calea sa spărgând perete cilindrului în care se afla şi tot blocul cilindric până jos. Deci, efectiv, cilindrul are două incizii majore, la cel ca şi tot blocul motor.
Atunci când a fost scos capacul băii de ulei, s-au văzut urmele pistonului şi o mulţime de bucăţi mici metalice, de la componentele afectate în interiorul motorului.
Bucăţi metalice cădeau din maşină încă atunci când a fost demontată protecţia de plastic in partea inferioară a compartimentului motor. Întrucât blocul cilindric a fost spart, bucăţi de metal au sărit şi-n interior, încă din momentul producerii acestor deteriorări. Fiind fierbinţi, ele au topit protecţia de plastic în locul în care au căzut.
De asemenea, se pare că şi carcasa diferenţialului de lângă cutia de viteze a fost spartă ca efect advers a ceea ce s-a întâmplat.
Aşa cum spuneam, Toyota a acceptat înlocuirea pe garanţie a întregului motor şi a tuturor componentelor aferente afectate, fără a sta să investigheze motivul producerii acestei defecţiuni catastrofice. Însă mecanicul de service pare să sugereze că unul din posibilele motive ar fi fost o greşire a treptelor cutiei de viteze, atunci când, spre exemplu, în loc să cuplezi treapta 4 la o retrogradare din a 5-a, o cuplezi pe a 2-a şi când eliberezi ambreiajul viteza prea mare poate duce motorul la turaţii cu mult peste limita sa maximă. Nu există un verdict sigur, însă, şi Toyota a cerut doar piesele de la service, pentru a le putea face propria investigaţie.
Vezi în video-urile de mai jos cum arată acest motor.
0
5,625
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!