(VIDEO) Cum arată un raliu safari în Africa, cu Porsche 911 clasice, la care participă cei foarte ocupaţi în alte cariere, care şi-ar fi dorit să fie piloţi

3 Aprilie 2023, 15:05
Redacţia PiataAuto.md
De cele mai multe ori în viaţă, chiar dacă ajungi să ai succes formidabil în cariera pe care ai ales-o, ajungi să te gândeşti cum ar fi fost dacă ai fi ales alte căi, cât de bun ai fi fost acolo, într-o altă carieră, cum ar fi fost de diferită viaţa ta într-o cu totul altă ipostază. Unele din aceste senzaţii sunt explorate uneori de hobby-uri, dar în unele cariere poţi fi atât de absorbit şi ocupat încât să nu mai timp să dedici, spre exemplu, pregătirii unei maşini clasice, iar după asta să organizezi cu ea expediţii sau curse să ajungi să te antrenezi pentru curse de motorsport şi să participi acolo. Ei bine, în lume există un asemenea raliu, la care participă de obicei oamenii foarte ocupaţi în alte cariere, care şi-ar fi dorit să fie piloţi de curse, şi care vor să simtă acea experienţă fără bătaia de cap a logisticii şi fără timpul alocat pentru restaurări şi pregătiri.
Un pasionat de raliuri safari şi expediţii, Francis Tuthill, a fost el însuşi pilot de raliuri, cu o carieră frumoasă ce s-a întins pe mai mult de două decenii. Aşa şi-a dezvoltat o pasiune specială pentru Porsche 911 clasice, considerându-le vârful ingineriei, şi aşa i-a venit ideea să le modifice el pentru raliuri safari. Sigur, ideea unor 911 care să poate merge în raliuri nu-i aparţine lui, ci celor de la Porsche, încă din 1986 ei participând la Dakar. Dar multă vreme Porsche n-a mai creat alte asemenea versiuni, şi doar în 2022 a lansat un nou 911 Dakar. Acum vreo 10 ani, însă, Francis Tuthill a început a-şi materializa ideile sale în versiuni modificate de Porsche 911 clasice.
Maşinile create de atelierul său au început a atrage atenţia unor colecţionari, iar Francis participa periodic cu ele în unele raliuri, demonstrând că ceea ce creează el nu doar arată bine, ci pot încura condiţiile unui raliu. Cei care-i comandau maşinile au început a se interesa de recomandări pentru a-şi încerca şi ei maşinile mai plenar. Şi inevitabil totul a derivat în ideea prin care Tuthill a început a organiza raliuri safari adevărate pentru cei ce aveau maşini create de el.
Ultimul asemenea raliu, spre exemplu, a avut loc în 2022, şi a ajuns deja la anvergura unui eveniment cu logistică la scară mare, organizat profesionist în cel mai mic detaliu. Tuthuill şi echipa sa au dus maşinile în Africa, au asigurat un camion doar cu anvelope de rezervă şi alte camioane cu logistică, piese, mecanici, pauze nocturne şi toate cele ce pot trebui într-un raliu. Astfel, proprietarii acestor Porsche-uri pregătite de Tuthill, pe lângă sutele de mii de euro, iar uneori şi peste un milion, plătite pentru găsirea ediţiilor clasice rare şi transformarea lor în maşini de raliu, au zburat direct în Kenya, aterizând cu avioanele lor charter pe un aeroport improvizat, iar acolo totul era deja organizat pentru ei, pentru o altă sumă fabuloasă plătită pentru această experienţă.
Pentru aceşti oameni a însemnat un concediu de la munca zilnică, pe care l-au petrecut conducând Porsche-ul lor modificat, în condiţii adevărate de raliu, cu reguli stricte şi cu spirit de motorsport. Iar întregul raliu nu e doar o simulare a unor condiţii mai grele, pentru a le gâdila orgoliile celor ce participă. E un raliu safari în toată legea, cu segmente dificile, cu copiloţi care trebuie să navigheze atent, cu riscuri de accidente şi cu penalizări pentru cei ce încalcă regulile motorsportului. Deci, o cursă de motorsport în toată legea, undeva printre condiţii de relief magnific, în care cel de la volan poate simţi cum ar fi fost viaţa lui, dacă alegea cariera de pilot şi-şi urma această pasiune, în loc să fie CEO-ul companiei pe care o conduce azi, de exemplu.
Apropo, în ediţia din 2022 a fost invitat să participe şi regretatul pilot de raliu Ken Block, care a savurat şi el întreaga experienţă din Kenya în cadrul acestui raliu safari. Video-ul a fost publicat cu puţin timp înainte de decesul subit al lui Ken Block, aşa că în el îl putem vedea încă plin de viaţă şi întotdeauna gata de asemenea experienţe excentrice.
Şi apoi, întregul film, deşi are peste o oră lungime, reuşeşte să te capteze strâns în atmosfera acestui raliu independent din Africa. E un raliu safari, în condiţii de relief magnific, cu Porsche 911 clasice, conduse nu neapărat de piloţii cu cea mai mare experienţă, dar în mod clar cu o pasiune imensă pentru acestea.
Foto: Aşa poate ajunge un Porsche după un segment de raliu

Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,196
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!