(VIDEO) Cum înaintează un Nio EL7 electric prin temperaturi de până la -40 grade Celsius în China

9 Aprilie 2023, 12:48
Redacţia PiataAuto.md
Nio e una din cele mai cunoscute şi avansate tehnologic mărci de maşini electrice din China, care a început a cuceri şi mai multe pieţe europene, cu modele mari, cu autonomii decente şi care s-a făcut remarcată prin ideea staţiilor de schimbare rapidă a bateriilor, pe care le-a implementat deja în Norvegia. Mai mult ca atât, anul trecut Nio a decis că va construi o fabrică în Ungaria pentru a produce acolo staţii de schimb al bateriilor. Ei bine, dar cât de bine ar putea face faţă un model electric Nio, condus de un prezentator britanic, în condiţiile siberiene ale Chinei de nord-est, acolo unde se întâlnesc temperaturi de până la -40 grade Celsius şi uneori se poate zări chiar şi aurora boreală?
Călătoria schiţată mai jos e una deosebită, pentru că nu merge în zonele scandinave obişnuite pentru asemenea teste, ci face uz de întinderile mult mai vaste ale Chinei, cu infrastructura de prize de acolo, şi merge într-o regiune necunoscută pentru cei mai mulţi dintre noi — Moha, o regiune unde clima e siberiană şi temperaturi sunt extreme pe o perioadă mult mai îndelungată a anului.
Traseul schiţat a măsurat circa 1.500 km, iar maşina protagonistă e Nio ES7, care a fost redenumită de curând în Europa în EL7, după decizia unei instanţe germane care spunea că nomenclatura modelelor Nio e prea aproape de cea a Audi şi ES7 ar sugera un Audi S7 electric.
Aşadar, în China maşinile electrice au beneficiat de o susţinere uriaşă din partea statului în ultimi ani, proprietarii fiind motivaţi în a le cumpăra inclusiv pentru că nu mai trebuie să aştepte ani la rând permisiunea de a face asta, ca în cazul maşinilor cu ardere internă. Maşinile sunt favorizare şi în taxări, producătorii chinezi au făcut paşi gigantici în crearea de noi modele de toate variaţiile posibile, iar numărul de prize publice în China a trecut deja de 2 milioane!
Totuşi, traseul spre regiunea Moha trece prin locuri mai puţin populate, unde staţiile de încărcare sunt mai rare, aşa că până şi acolo e nevoie de multă prudenţă în a calcula corect autonomia şi distanţa până la următoarea priză, chiar dacă autonomia promisă în regim WLTP e cuprinsă între 486 şi 513 km pentru acest model Nio, care dispune, apropo, de 480 kW putere a motoarelor, deci 652 CP.
N-a durat mult până traseul a ajuns în regiuni unde -25 grade e o normalitate. Apoi temperaturile au coborât şi la -28, şi -32, până s-a ajuns în regiunea Mohe. Protagonistul din video nu menţionează cifre foarte exacte de autonomie reală, din păcate, însă spune că a schimbat o dată bateria la început într-o staţie Nio, după care a încărcat 8 ori până la destinaţie, o imagine arătând că a descărcat bateria până la 30%. Totuşi, 8 ori în 1.500 km înseamnă cam o încărcare la mai puţin de 200 km, în mediu.
Dar, maşina electrică a reuşit să ajungă la la destinaţie, în ciuda frigurilor, şi a putut fi încărcată la staţii, fără a rămâne undeva în drum.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
4,346
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!