(VIDEO) Elveţienii au dus cu elicopterul un excavator electric Volvo la 3000 metri altitudine în Alpi, pentru lucrări unde dieselul ar fi problematic

27 Aprilie 2023, 12:33
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori, când vorbim de maşini sau camioane electrice, există multe voci care le acuză că n-ar funcţiona la fel de bine la temperaturi joase şi că cele diesel ar fi mai potrivite. Dar elveţienii tocmai au demonstrat un caz specific de construcţie la înălţime, când dieselul ar fi fost problematic, iar un excavator electric Volvo a fost considerat că e singurul care se potriveşte misiunii specifice de a reconstrui o renumită telecabină şi edificiul alăturat de la 3.000 metri altitudine, de unde porneşte şi o pârtie de schi. E vorba de telecabina de pe muntele Schilthorn, unde s-a filmat pelicula On Her Majesty’s Secret Service din 1967, din seria James Bond.
Multă vreme telecabina a deţinut recordul de cea mai abruptă şi întinsă în altitudine şi distanţă din lume, iar acum elveţienii vor să o reconstruiască, pentru a-i mări capacitatea şi a o face să reziste încă vreo 70-100 ani înainte. Construcţiile în Elveţia sunt însoţite de prescripţii foarte stricte, aşa că muncitorilor le-a fost interzis să arunce pur şi simplu alături, în prăpastia de munte, pietrele rezultate de la demolarea construcţiei vechi. Toate au trebuit încărcate şi transportate la un loc special pentru procesarea unor asemenea materiale. Iar pentru a manevra şi încărca aceste materiale, la 3.000 metri altitudine, a fost nevoie de un excavator suficient de compact încât să încapă pe suprafaţa limitată din vârf de munte şi totodată să fie suficient de puternic să facă faţă misiunii.
La această altitudine, aerul e rarefiat şi excavatoarele diesel pornesc foarte greu. Pe lângă asta, emisiile diesel se răspândesc mai greu din cauza aceluiaşi aer rarefiat, aşa că opţiunea unui excavator electric a părut mult mai potrivită, lipsită problemele obişnuite ale unui motor diesel la asemenea altitudine. Şi apoi, muncitorii pot lucra în aer curat.
Excavatorul a fost adus cu un elicopter special de transport direct pe vârf de munte. Transportul aerian s-a făcut pe ultimul segment, de la 2.600 la cei aproape 3.000 metri altitudine, unde excavatorul urma să muncească.
Foto: Transportarea excavatorului electric cu elicopterul în Alpi

Temperaturile de acolo sunt întotdeauna de mult sub zero grade, dar nici asta n-a fost o problemă. Încărcarea a fost făcută printr-o priză trasă de la reţeaua deja existentă a staţiei de telecabină. Apropo, electricitatea de la telecabină vine 100% de la hidrocentralele din valea Lauterbrunnen Valley, deci e cu adevărat energie regenerabilă, produsă fără emisii CO2.
Excavatorul Volvo ER25 Electric are o baterie de doar 20 kWh capacitate, operând la doar 48V. Întreg excavatorul cântăreşte între 2,68 şi 2,78 tone. Motorul său are doar 18 kW putere, însă braţul său are o forţă de 11,3-15 kN, iar întregul excavator — de 22,3 kN. Prin urmare, e un utilaj cât se poate de capabil. Energia stocată în baterii îi ajunge pentru circa 4 ore de muncă. Încărcarea durează 5 ore dacă se face la priză obişnuită de 230V şi 16A sau doar 50 minute dacă se conectează la o reţea trifazică de 400V şi 32A. Deci în pauza de masă excavatorul îşi poate umble din nou bateriile pentru încă 4 ore de muncă.
Vezi în video-ul mai jos cum a decurs toată operaţiunea de transportare din Elveţia, dar şi detaliile oferite de constructorii de acolo. Poţi include subtitre profesioniste în engleză sau traduse automatizat în orice altă limbă din comenzile player-ului.
0
10,518
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!