(VIDEO) Inginerii Saab au conceput un nou automobil electric în secret, care a devenit cunoscut acum

28 Aprilie 2023, 16:35
Redacţia PiataAuto.md
Cine din noi îşi mai aminteşte de Saab? Marca suedeză a fost una oarecum de nişă, dar cu fani care o îndrăgeau cu o ardoare excepţională, pentru că şi maşinile erau excepţional de bune, în marea lor majoritate, începând de la cele din anii 60-70, renumite pentru durabilitate, până la bijuteriile de Saab 90, 900. În 2011, însă, marca şi-a sistat producţia, după o perioadă tumultoasă economic. Într-un final, Saab a ajuns în proprietatea companiei suedeze NEVS. Planurile erau mari pentru reluarea producţiei la fabrica din Trollhattan, Suedia, dar nu s-au materializat, ba chiar NEVS a anunţat la finalul anului 2022 că intră într-un regim de hibernare, reducându-şi echipa la minim. Nimeni nu mai aştepta nimic de la NEVS, deci. Dar acum Peter Dahl, director de programe la NEVS, a făcut un anunţ surprinzător, prezentând o maşină pe care n-o aştepta nimeni.
Noul automobil e unul electric şi poartă numele de Nevs Emily GT, la el muncind în total peste 350 ingineri şi tehnicieni, miezul echipei fiind constituită din inginerii din fosta echipă Saab, pe care NEVS i-a păstrat angajaţi în toată această perioadă. Peter Dahl spune pe pagina lui de Linkedin că dezvoltarea noului automobil a fost făcută în secret, de la zero, în doar 10 luni, şi a fost cel mai intens proiect pe care l-a dirijat el în toată cariera lui, iar o mulţime de ingineri din echipa sa şi-au împărtăşit experienţa cu un entuziasm debordant. Aşadar, ce înseamnă noua maşină a celor de la NEVS, va fi ea produsă în serie sau nu, cum de a apărut acum, când părea că NEVS e un capitol închis în lumea auto?
Foto: Peter Dahl

Toate aceste întrebări sunt şi mai curioase, cu cât în 2017 tot NEVS anunţat că va produce un Nevs 9-3 EV, care era un model electric dezvoltat pe platforma ultimului Saab 9-3 Aero. Maşina a avut 13 prototipuri construite în Suedia în perioada de dezvoltare a modelului, apoi încă 13 exemplare pre-producţie, fabricate în 2018. Apoi, în 2019, au mai fost fabricate încă 9 exemplare de serie în China, toate nouă fiind ulterior livrate în Suedia, în anul 2020. Şi acolo s-a terminat istoria acelui model electric. Cu ce e diferit noul proiect?
Ei bine, răspunsul e conectat tot cu China. Între timp, compania NEVS a devenit deţinută de chinezii de la Evergrande Group, un grup de companii cu afaceri în imobiliare şi sănătate, care şi-a dorit să se extindă şi în lumea auto. Respectiv, ei au fost cei care au oferit acum susţinerea necesară pentru munca în inginerilor, vrând să replice cumva exemplul Volvo, când designerii şi suedezii au primit susţinerea necesară şi au fost lăsaţi să fie creativi în conceperea de noi modele. Iar inginerii Saab, după atâtea insuccese precedente, au decis să ţină totul în mare secret, până când maşina finală va fi gata. Şi acum ea e gata, inclusiv e pregătită teoretic pentru o apropiată producţie de serie, fapt pe care-l putem deduce din comentariile inginerilor, care menţionează şi pregătirea acesteia pentru linia de asamblare.
Aşadar, noul Nevs Emily GT e un model electric, cu 4 motoare electrice, integrate în interiorul fiecărei roţi. Aparent, nu sunt foarte puternice, fiecare livrând 120 CP, dar împreună au 480 CP, ceea ce e deja foarte impresionant. Pe lângă asta, o versiune şi mai puternică ar urma să apară, cu 653 CP şi 2.200 Nm, tot cu 4 motoare. Prototipurile construite iniţial aveau baterii mai mici, dar maşinile din producţia de serie ar urma să aibă baterii de mare capacitate, cel mai probabil achiziţionate de la CATL, care ar putea ajunge până la 175 kWh şi ar oferi maşinii o autonomie de 1.000 km! Dar, până vedem asta în practică, putem fi sceptici faţă de asemenea promisiuni.
Mai ales că ghinionul pare să-i urmărească în continuu pe cei de la Saab şi Nevs. Or, compania-mamă din China, Evergrande, a avut bani să le dea suedezilor la începutul dezvoltării proiectului, dar nu prea mai are acum, întrucât e compania care a declanşat criza din 2022 pe piaţa imobiliară din China, din cauza unei datorii uriaşe. Prin urmare, e aproape imposibil ca Evergrande să mai finanţeze punerea în producţie acestui model, iar Dahl admite că un eventual cumpărător ar putea achiziţiona toată ingineria modelului, eventual chiar şi angaja întreaga echipă de ingineri, pentru a produce acest model. Deci, totul pare un efort admirabil al foştilor ingineri Saab, o muncă dedicată pentru un vis frumos, care are ghinionul foarte probabil să se spulbere şi de această dată, dacă nu se întâmplă vreo minune.
1
12,566
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!