(VIDEO) Istoria neştiută a lui Fiat 124 cu emblemă Kia, produs cândva în Coreea de Sud

12 Aprilie 2023, 17:26
Redacţia PiataAuto.md
Fiat 124 e unul din modelele cele mai cunoscute de după anii 1966, câştigând şi titlul de Maşină a Anului în Europa în 1967. Prin părţile noastre a dominat Lada 2101, model care a fost produs în baza unui contract de licenţă cu Fiat, italienii fiind şi cei care au construit linia de asamblare a modelului la fabrica din Togliatti. Cei de la Lada spuneau atunci că au mai modificat modelul pentru a face faţă drumurilor mai proaste, iar producţia lui Lada 2101 a demarat în 1970. În Spania a mai existat Seat 124, cu emblemă Seat pe el. În Turcia în 1971 a început a fi produs Tofaş Murat 124, o versiune localizată şi produsă acolo. Dar aproape nimeni nu-şi mai aminteşte că Fiat 124 a avut o ipostază sud-coreeană, cu emblemă Kia pe ea.
Producţia a fost agreată cu o companie coreeană fondată în 1965, numită Asian Motors, care avea să devină ulterior o subsidiară Kia, iar la acea etapă era o companie afiliată. Kia la acea perioadă asambla vehicule pe baza unor licenţe japoneze — motociclete Honda, şi maşini pe baza licenţelor de la Mazda. La acea etapă producătorii din Coreea de Sud încă nu dezvoltau modele proprii, regimul de taxare aproape inexistent la importul componentelor favorizând licenţierea modelelor renumite şi importul componentelor în subansamble mari.
Astfel, cei de la Asian Motors au încheiat şi un acord cu Fiat pentru modelul 124. Discuţiile au început la sfârşitul anilor 60, iar producţia în Coreea de Sud a luat startul în 1970, acelaşi an în care a început şi producţia lui Lada 2101.
Circa 70% din componente se importau din Italia, iar celelalte 30% erau produse local în Coreea de Sud. Motorul rămăsese acelaşi de pe Fiat, de 1,2 litri şi 65 CP. Maşina era numită oficial drept Fiat 124, apoi Fiat-Kia 124, dar în multe materiale promoţionale ale vremii se menţiona doar Fiat 124, considerându-se că marca italiană are o reputaţie mai mare. Emblema folosită a fost doar Fiat, scrisă cu patru litere majuscule la început, apoi s-a trecut la o emblemă pe fundal roşu, după care a apărut şi o inscripţie măruntă Kia, cam ca şi în cazul Tofaş.
Primul an s-au fabricat doar 1.737 de maşini. Până în anul 1975, cât s-a produs modelul, doar 6.775 automobile au fost fabricate. Pe de o parte, concurenţa devenise mare chiar şi cu asemenea modele licenţiate, iar pe de altă parte autorităţile sud-coreene au decis să limiteze producţia din subansamble mari, stimulând-o mai mult pe cea locală. Kia a mai licenţiat ulterior câteva modele Fiat, dar putea produce doar o maşină în asemenea regim de componente importate pentru fiecare 5 maşini exportate.
Prin urmare, istoria lui Fiat-Kia 124 a fost una foarte scurtă, iar cu mai puţin de 7.000 exemplare fabricate, azi exemplarele care au supravieţuit sunt extrem de rare, câteva stând în muzeul Kia din Coreea de Sud. În afara Coreei, însă, modelul nu a apucat să devină cunoscut, astfel că şi azi rămâne a fi o pagină neştiută de istorie.
Vezi mai jos un video ce promova acest model în Coreea de Sud în 1970.
0
2,655
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!