(VIDEO) Noul supercar electric chinezesc U9 al celor de la BYD poate merge în 3 roţi, cum puteau modelele Citroen cândva

11 Aprilie 2023, 13:17
Ilie Toma
Pasionaţii de Citroen şi maşini franceze îşi mai pot aminti vremurile când marca franceză îşi promova sistemul de suspensie hidropneumatică prin demonstraţii în care maşinile sale puteau merge şi în 3 roţi, graţie echilibrării pe care o putea realiza acea tehnologie de suspensie. Ei bine, acum şi chinezii de la BYD au decis că şi noul lor supercar electric poate face asemenea cascadorii, datorită unei noi tehnologii de compensare o forţelor, aplicată la suspensia acestuia.
Noul supercar poartă numele de YangWang U9, marca YangWang aparţinând BYD. Modelul U9 a fost prezentat încă la începutul acestui an, şi atunci promitea o acceleraţie comparabilă cu Rimac Nevera, de doar 2 secunde până la prima sută. Supercar-ul electric chinezesc anunţa că va folosi 4 motoare, câte unul pentru fiecare roată, fără a se dezvălui mai mulţi parametri tehnici. Acum chinezii au dezvăluit că motoarele vor însuma 1.100 CP şi 1.280 Nm, maşina promiţând şi o autonomie uluitoare de 700 km.
Acum, odată cu dezvăluirea noilor informaţii şi a tehnologiei suspensiei sale, la începutul prezentării sale video maşina părea să oscileze în acelaşi stil în care o pot face SUV-urile actuale GLS şi GLE cu suspensie Air Body Control. Ulterior, însă, U9 a demonstrat că poate merge şi cu trei roţi, având roata dreaptă faţă lipsă. Totul se datorează unei suspensii numite DiSus-X.
Sistemul e unul dezvoltat integral de chinezii de la BYD şi conţine 3 sub-sisteme — unul care controlează rigiditatea de amortizare a roţilor, numit Disus-C, unul care controlează circuitul pneumatic al suspensiei, numit Disus-A, şi altul care controlează circuitul hidraulic, numit Disus-P. Deci, mai simplu vorbind, tehnologia a foarte similară ca principiu cu cea de la Citroen de cândva, care avea părţi pneumatice şi hidraulice în sistemul său, doar că cele pneumatice nu erau ajustate activ. Aici, din câte se pare, sistemul chinezesc a mers să le ajusteze activ pe ambele, cum o face şi Mercedes în prezent, mai punând şi solenoizi acţionaţi electronic în amortizoare, pentru a schimba rigiditatea lor la dorinţă.
Sistemul e dezvoltat doar pentru maşini electrice şi face uz de o tensiune mai mare disponibilă pentru el în sistemul maşinii, or, la testul drive cu noul GLS, inginerii Mercedes ne spuneau nouă că n-ar fi putut implementa suspensia lor săltăreaţă dacă nu se trecea la 48V, întrucât un sistem de 12V e prea slab pentru a alimenta multitudinea de senzori şi a garanta puterea instantanee, necesară reacţionării rapide în controloarele electromecanice ale sistemului. Chinezii menţionează şi ei că au integrat toate trei subsisteme într-un sistem integru, care ţine cont de o multitudine de senzori direcţi şi indirecţi, inclusiv giroscoape şi senzori de poziţie, pentru a acţiona inteligent şi a reuşi astfel să menţină echilibrul maşinii chiar şi cu 3 roţi.
Fireşte, toată tehnologia n-a fost dezvoltată doar de dragul de a merge pe 3 roţi, ci pentru a asigura o stabilitate de curs incredibilă, cu un ruliu dus practic la zero, după cum zic chinezii, cooptată cu un confort excepţional dar de capacitatea de absorbţie mult mai mare a suspensiei. Şi acest sistem va fi răspândit repede pe mai multe modele ale mai multor mărci din cadrul grupului BYD. Totul fiind atât de aproape ca principiu de funcţionare cu suspensiile Citroen ne cândva, ne convingem încă o dată că de multe ori tehnologiile admirabile noi sunt, de fapt, nişte tehnologii geniale vechi şi uitate, care au fost scoase din istorie şi actualizate cu capacităţi moderne.
Foto. Construcţia şi componentele suspensiei hidropneumatice Citroen de pe DS

Vezi mai jos ce poate face acest supercar nou chinez cu noua sa suspensie.
0
2,306
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!