O navă cargo a lovit o turbină eoliană din Marea Nordului şi s-a ales cu o incizie uriaşă în carenă, în primul accident maritim de acest fel

28 Aprilie 2023, 10:59
Redacţia PiataAuto.md
Parcurile eoliene maritime sunt într-o expansiune nemaivăzută în ultimii ani, mai multe asemenea proiecte uriaşe, cu sute de turbine eoliene fiecare, fiind deja inaugurate, iar altele fiind în proces de instalare, în tendinţa de a asigura tranziţia la enegie regenerabilă. Inevitabil, atunci când în largul mărilor apar aglomerări de turbine eoliene, ele sunt semnalizate şi marcate corespunzător, dar şi căpitanii navelor şi marinarii trebuie să ţină cont de ele şi să le ocolească, elementar. De curând, însă, în Marea Nordului, la 45 km de coasta nordică a Germaniei, s-a produs primul accident maritim în care o navă cargo a lovit din plin o turbină eoliană, atât de grav, încât carena navei s-a ales cu o incizie uriaşă de 3 metri lăţime şi 5 metri înălţime, pe o mare parte din înălţimea ei vizibilă.
Foto: Aşa arată nava accidentată

Accidentul s-a produs în seara de 24 aprilie, aproximativ la ora 18:00, dar căpitanul navei, originar din Rusia, nu a informat autorităţile despre accident. Nava are denumirea Petra L, e înregistrată în Antigua şi Barbados, are un deplasament de 1.685 de tone şi transporta 1.500 tone de cereale din portul Szczecin, Polonia, spre Germania.
Foto: Nava cargo Petra L, imagine de dinainte de accident

Deşi impactul a avariat grav nava, aceasta nu s-a scufundat. Asta, dar şi vremea liniştită de pe mare, l-a motivat pe căpitanul rus, se pare, să nu anunţe autorităţile şi să-şi continue drumul spre portul din Emden, Germania. Mai mult ca atât, el a ancorat în port în dimineaţa de 25 aprilie şi nici acolo nu a anunţat autorităţile despre vreun accident. Angajaţii portului au fost cei care au văzut incizia uriaşă şi au anunţat autorităţile.
Foto: Aşa a ajuns nava în portul din Germania

Poliţia a analizat traseul navei şi a constatat că ea a lovit o turbină eoliană din parcul eolian Gode Wind I, deţinut şi operat de compania daneză Orsted. Iniţial, danezii au anunţat că senzorii turbinei nu au detectat vreo deteriorare, dar ulterior au zburat cu un elicopter să inspecteze turbina şi au confirmat că ea manifestă urmele unui accident la baza ei, cu deteriorări moderate.
Foto: Aşa arată turbina după accident, rămânând neclintită şi funcţională, doar cu mici zgârieturi

Parcul eolian Gode Wind I cuprinde 97 turbine eoliene, iar alături e situat încă un parc eolian similar, Gode Wind II.
Autorităţile germane au observat că nava deviase de la cursul pe care trebuia să-l aibă şi suspectează că ea ar fi fost setată pe autopilot, pe o traiectorie greşită, şi nimeni nu a urmărit vizual cursul ei, nici marinarii, nici căpitanul, care poartă responsabilitatea.
Foto: Traseul navei

Acum căpitanul e anchetat în Germania pentru încălcarea legilor din codul de navigaţie, atât de conduită şi încălcări de siguranţă, cât şi acuzaţia cea mai gravă, că nu a raportat accidentul maritim, care se pedepseşte penal.
0
2,484
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!