(VIDEO) Toate tipurile de motoare de motociclete, explicate clar şi exemplificate
28 Aprilie 2023, 20:53 Redacţia PiataAuto.md
În lumea maşinilor, cei mai mulţi dintre pasionaţii auto vor spune cu uşurinţă care e diferenţa dintre un motor cu cilindrii amplasaţi în linie, în formă de V sau boxer. Dar în lume motocicletelor, unde cilindrii sunt mai puţini la număr, unde motoarele cu doi timpi sunt încă populare în unele regiuni şi segmente şi unde există mai multe porecle pentru unele tipuri de motoare, deseori e mai greu de înţeles arhitectura acestor şi cum funcţionează ele de fapt. Aşa că autorul unui canal de YouTube specializat în motociclete a venit cu explicaţii clare, cu exemplificări ale motoarelor.
Cel mai simplu, fireşte, e motorul cu un singur cilindru, pentru care totul e simplificat la maxim şi e inclus într-un singur exemplar. La un motor de 4 timpi şi 1 cilindru, acesta efectuează o combustie la două turaţii ale arborelui cotit, ceea ce cu toată transmisia poate rezulta uneori într-un impuls de putere la o întreagă turaţie a roţii, lăsându-i timp să-şi recapete aderenţa.
Există efecte adverse, precum vibraţiile şi zgomotul, de asta motoarele cu 1 cilindru sunt limitate de obicei la 650 cm cubi. Dorinţa de mai multă putere înseamnă fie capacitate crescută şi neapărat număr de cilindri mai mare.
De la doi cilindri în sus totul se schimbă radical şi, atât timp cât vrei să păstrezi o motocicletă simplă, acest număr de cilindri e ideal pentru un diapazon mult mai mare de aplicaţii, motiv din care e şi cel mai răspândit. Motoare V twin sunt V2-uri, cu cilindri amplasaţi în formă de V şi de obicei montate transversal. La început, unghiul între ele era mic, dar în zilele noastre ele au de la 50-60 grade în sus, existând şi motoare de 90 grade între cei doi cilindri. Ducati, de exemplu, le numeşte L twin, după unghiul drept al literei L.
Mai sunt analizate în video şi motoare cu doi cilindri în linie, poziţionaţi de obicei transversal pentru o mai bună răcire.
Apoi, se vorbeşte şi despre motoarele boxer, preferate iniţial mai ales de germani şi apoi de mulţi dintre motocicliştii mai maturi pentru plăcerea lor specifică în condus.
Mai există şi motoare cu 3 cilindri în linie pe motociclete, care au aceleaşi probleme de dezechilibrare geometrică, ca şi la maşini.
Desigur, se ajunge şi la cele de 4 cilindri linie, mult mai echilibrate. Există şi aici un dezechilibru de fundal, cauzată de imperfecţiunea distanţelor şi formulei ui Pitagora.
Aşa că cele mai rare motoare pe motociclete, cele cu 6 cilindri în linie, sunt, ca şi pe maşini, cele mai echilibrate, în mod natural şi fizic.
Pentru că acestea sunt mari, totuşi, şi un pic greoaie în viraje, se ajunge înapoi la analiza motoare cu 4 cilindri, de această dată în formă de V. Cursele MotoGP arată că 20 din 22 de motociclete de acolo operează cu motoare V4.
Vezi totul cu mult mai multe detalii şi exemplificări în video-ul de mai jos.