(VIDEO) Volvo a creat o iluminare aproape identică luminii de soare în habitaclul noului EX90

13 Aprilie 2023, 13:46
Ilie Toma
Volvo poate avea o abordare mai restricţionată faţă de performanţele motoarelor sale în timpurile noastre sau faţă de limitarea vitezei maxime, dar suedezii nu încetează a ne uimi prin mici detalii surpriză la care nu s-ar fi gândit nimeni atât de profund, dar care vin să îmbunătăţească ceea ce numim calitate a vieţii la bord. Deoarece pentru cei de la Volvo noţiunea de premium nu înseamnă demult suprafeţe cromate şi lucioase în habitaclu, maşini vopsite în două culori, aurite, cu o grilă care să lucească de la o poştă. Nu. Premium înseamnă, conform acestei abordări, calitate în ceea ce contează cu adevărat, dusă până la o gândire atât de vastă şi de profundă, încât alţii nu-i prea dau atenţie.
Acum, suedezii ne anunţă că au elaborat o iluminare aproape identică lumii de soare în habitaclul noului model electric XC90. La ce-ar folosi asta? Paradoxal, dar la foarte multe. În primul rând, toată textura habitaclului va arăta mai bine şi mai natural în culoarea luminii naturale de soare.
În al doilea rând, privirea umană şi creierul sunt programaţi să menţină starea de veghe şi atenţia mai bine în condiţiile luminii naturale. Prin urmare, această iluminare va ajuta să simţi energizat şi atent pe deplin mai mult timp, iar asta înseamnă risc mai mic de accidente rutiere.
Volvo a făcut astfel parteneriat cu o companie din Coreea de Sud, numită Seoul Semiconductor, care au dezvoltat tehnologia SunLike LED de iluminare, pe care o implementează din 2018 încoace cu succes mai ales în şcoli, biblioteci, spitale şi alte instituţii. Există deja studii şi certificate de aprobare şi ovaţii pentru această tehnologie, emise de la cele mai reputate entităţi, din Singapore, Elveţia şi multe alte ţări. De fapt, şi în Suedia, o ţară cu puţină lumină pe timp de iarnă, lumina SunLike LED, dezvoltată de coreeni, a început a fi instalată în instituţii publice, iar acum Volvo devine şi primul producător auto din lume care o implementează pe maşinile sale.
Tehnologia SunLike vine de obicei cu reglaje pe care le poţi seta, manual sau automatizat, în funcţie de oră, sau în funcţie de cum îţi doreşti să fie lumina — de amiază sau de apus. Cea de amiază va fi mai neutră, în timp ce cea de apus va fi mai galbenă şi mai relaxantă. Şi nu e vorba doar modificarea valorii de Kelvini în temperatura LED-urilor, ci de filtre pe bază de fosfor, care fac lumina mai difuză, fără sclipiri artificiale, şi care adaptează spectrul de raze ce sunt lăsate din acele filtre la spectrul de raze existent în lumina solară. Anume echivalenţa aproape identică a acestui spectru, însoţită şi de temperatura corectă a luminii, garantează lumina „aproape identică celei solare” din aceste lumini. Apropo, în Coreea aceste becuri SunLike sunt destul de scumpe, un singur element de iluminare care se încadrează în interiorul tavanului costând între 25 şi 75 dolari SUA, în funcţie de dimensiunea lui. Şi e clar că într-o odaie mai mare ai nevoie de mai mult multe asemenea LED-uri. Volvo EX90 va face uz de 72 de asemenea elemente de iluminare la interior drept surse. Mai mici în dimensiuni, dar totuşi sunt 72! Deci, e clar că Volvo nu a economisit la iluminarea habitaclului din EX90.
Volvo nu menţionează deocamdată dacă temperatura de iluminare va fi ajustată automat, spre exemplu în funcţie de ora primită de la sistemul multimedia al maşinii, sau va putea fi ajustată şi manual, dar video-ul de mai jos pare să sugereze că o asemenea adaptare de culoare va fi posibilă şi în maşină. Aşadar, la Volvo a trecut deja moda iluminării ambientale cu LED-uri violete sau roz, sau cu guri de ventilare iluminate ca la Mercedes. Natural. Ăsta e cuvântul-cheie. Şi suntem siguri că mulţi alţi producători vor urma această tendinţă căreia îi dă startul acum Volvo.
Vezi în video-ul de mai jos o scurtă descriere a acestei tehnologii.
1
2,392
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!