BMW a creat un yacht electric cu aripi portante, cu baterii preluate de la 6 maşini electrice

18 Mai 2023, 11:28
Redacţia PiataAuto.md
BMW a dezvăluit o creaţie neaşteptată la festivalul de film de la Cannes, pe malul Coastei de Azur. E vorba de un iaht electric de mare viteză, care se inspiră din designul modelelor electrice BMW, dar care preia şi bateriile de la 6 maşini electrice.
BMW a făcut parteneriat cu un producător de iahturi, Tyde, pentru acesta proiect, dar designul şi conceptul iniţial îi aparţine. Cei de la BMW spun că propulsia electrică e prea puţin răspândită în domeniul iahturilor, primele încercări fiind mai degrabă orientate spre ambarcaţiuni mici şi lente, iar bavarezii au vrut să-şi folosească experienţa lor cu maşini electrice pentru a aduce „un BMW al mărilor”, adică un iaht care să fie suficient de rapid, ca să te facă să te simţi ca într-un BMW.
Ca să atingă acest deziderat, BMW şi Tyde au folosit o construcţie cu aripi portante, care face ca ambarcaţiunea să-şi ridice carena deasupra suprafeţei apei când navighează, doar aripile portante rămânând să aibă contact cu apa şi generând astfel cu până la 80% mai puţină rezistenţă la înaintare. Asta înseamnă viteză mai mare cu aceeaşi energie, consum final mai mic şi o autonomie mai mare.
În cazul acestui iaht, cele două electromotoare electrice nu aparţin celor de la BMW, dar au câte 100 kW putere fiecare, deci 200 kW împreună, sau 272 CP. Puterea e suficientă pentru o viteză de croazieră de 24 noduri (44,5 km/h) şi o viteză maximă 30 noduri (55 km/h). Se pare că-n domeniul acestor tipuri de ambarcaţiuni, această viteză le califică drept rapide, dar e clar că iahtul e departe în viteză efectivă de cel creat de Brabus, de exemplu, cu două motoare V8 imense.
Energia pentru iahtul electric al celor de la BMW vinde dintr-un set de baterii preluate de 6 exemplare BMW i3, care au însumat 240 kWh capacitate. Această energie e suficientă pentru o autonomie de doar 50 mile nautice, circa 93 km. Deci, iahtul va fi mai degrabă un BMW al apelor de coastă decât al mărilor propriu-zise. Şi, apropo, şi sunetul generat de iaht vine tot de la compozitorul Hans Zimmer, ca şi la modelele electrice BMW.
Foto: Construcţia iahtului electric BMW, e vizibilă amplasarea celor 6 baterii

Iahtul, numit THE ICON, apropo, are 13,15 metri lungime, iar forma sa avangardistă oferă suficient spaţiu pentru socializare la bord, cu o lăţime mai mare decât de obicei în zona posteriorului.
De asemenea, postul de condus al iahtului e inspirat de la modele BMW, cu un ecran mare şi cu grafică şi un sistem multimedia derivat tot de la modelele electrice BMW.
Cel mai interesant e faptul că THE ICON, iahtul electric despre care am vorbit azi, nu e doar un prototip, ci un produs dus până la producţia de serie. Câte vor fi cu adevărat produse şi vândute depinde doar de interesul şi comenzile plasate de cumpărători către cei de la Tyde, care vor executa producţia propriu-zisă a iahtului electric.
0
1,264
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!