Mercedes CLS va fi pensionat fără un succesor, după 3 generaţii care au evoluat de la sublim la palid

9 Mai 2023, 12:52
Redacţia PiataAuto.md
Actuala generaţie a lui Mercedes-Benz CLS va fi scoasă din producţie la 31 august 2023, atunci când va fi produs ultimul exemplar. Informaţia a fost confirmată oficial de Mercedes, menţionându-se că în lumina apariţiei unei noi generaţii de E-Class W214 şi a modeleelor electrice precum EQS, CLS nu se mai regăseşte în planurile de viitor.
Foto: Generaţia curentă Mercedes CLS

Generaţia curentă a lui CLS împărţea substratul tehnic cu E-Class W213, deci nu e de mirare că e pensionată, însă lipsa unui succesor se datorează unui model actual mai puţin surprinzător, care a mai fost canibalizat şi de Mercedes-AMG GT 4 door.
Foto: Mercedes-AMG GT 4 door

Prima generaţie, Mercedes CLS C219, a făcut adevărate furori în momentul lansării sale din 2004, în primul rând printr-un design care a fascinat prin originalitate şi a adunat o mulţime de premii. CLS era un model etalon de eleganţă, fiind adeseori preferat chiar şi în faţa lui S-Class, pentru că avea mai multă graţie şi era recunoscut imediat, de la prima vedere.
Foto: Prima generaţie Mercedes CLS C219

A doua generaţie, C218, lansată în 2011, a impresionat publicul în mod similar, deschizând un nou capitol de design pentru Mercedes, cu o parte frontală mult mai agresivă şi proeminentă, care s-a reflectat ulterior la multe alte modele din gamă, mai ales în ipostaze Avantgarde sau AMG. A fost şi generaţia care a adus şi un Shooting Brake în gamă, şi în ambele ipostaze era sublimă.
Foto: A doua generaţie Mercedes-Benz CLS C218

Au existat şi versiuni CLS 63 AMG în gamă, iar designul mai agresiv a motivat mai multe ateliere de tuning să aplice propriile tratamente pentru acest model, în continuare legendar. Noi am testat două din asemenea ipostaze pe atunci — de la Carlsson şi de la Brabus.
Foto: Mercedes CLS Shooting Brake din generaţia a 2-a, în ipostază modificată de Brabus, imagine din testul nostru drive

În fine, generaţia actuală C257, a treia la număr, are un design relativ armonios, dar care e practic identic cu faţa lui E-Class sau cu C-Class şi cu diferenţe minime de exterior. Dacă vezi n CLS pe stradă, s-ar putea să nu prea poţi spune din prima ce model ai văzut şi cu siguranţă acesta nu mai naşte aceeaşi doză de admiraţie pe care o aveau primele două generaţii. E un design bun per general, dar e mult mai palid printre ale modele ale Mercedes, tocmai de asta există mai multă atracţie emoţională pentru el, care să-i facă pe cumpărători să-l aleagă cu atâta determinare ca şi în cazul primelor generaţii.
Foto: Mercedes CLS din generaţia actuală

Aşa că, inevitabil, într-o epocă în care odată cu adăugarea maşinilor electrice trebuie să se mai taie din lista de modele convenţionale, CLS pleacă în istorie pentru totdeauna, iar cei care vor siluetă de coupe cu 4 uşi vor putea alege EQS-ul aerodinamic, dar fără graţia de altă dată sau sunetele de motoare V6 şi V8, pe care le aveau primele generaţii.
0
2,569
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!