Mercedes anunţă VAN.EA, o nouă platformă electrică pentru dubiţe şi microbuze, produse la o nouă fabrică din Polonia

17 Mai 2023, 10:55
Redacţia PiataAuto.md
După ce a tot lansat versiuni electrice ale lui Sprinter, Vito şi T-Class, derivate din modelele cu combustie, Mercedes anunţă acum o nouă platformă dezvoltată din start ca una electrică pentru viitoarele sale dubiţe şi microbuze. Noua platformă are numele de VAN.EA, iar în română, citită repede, aminteşte mai degrabă de un nume din răsărit. Totuşi, descifrarea gândită de germani e Van Electric Architecture.
Nu e nimic revoluţionar la noua platformă, decât faptul că e prevăzută pentru a fi instalată pe structuri fără un tunel central media pentru arbore cardanic. În rest, forma rectangulară a dubiţelor permite amplasarea foarte eficientă a bateriilor în podea. Partea gândită pentru a fi profitabilă e modularitatea platformei, ea putând fi uşor adaptată în lungimea ampatamentului şi mărimea bateriei, dar şi în lăţime. Astfel, viitoarele modele electrice fin flote comerciale Mercedes vor împărţi o platformă tehnică aproape identică.
De fapt, modularitatea va fi un soi de Lego, în care partea frontală e compusă din cadrul suspensiei şi electromotorul de pe puntea faţă, şi acest modul va fi identic pe toate dubiţele şi microbuzele electrice viitoare Mercedes. Celelalte două module — din mijloc şi cel posterior — vor fi un pic diferite în funcţie model şi ampatament ales. Doar modulul central, cu bateria inclusă în el, dictează modificarea lungimii vehiculului şi ampatamentului. Iar modulul posterior are sub-cadrul suspensiei de acolo şi poate să continuă sau nu un electromotor, în funcţie dacă se optează pentru o versiune cu tracţiune integrală sau nu. Asta înseamnă că viitoarele dubiţe vor avea tracţiune faţă în mod implicit, iar unele din ele şi integrală.
Noua platformă VAN.EA va debuta pe un prim model de serie abia în 2026 şi ţinteşte o autonomie de până la 500 km. E curios că odată cu implementarea ei în producţia de serie, Mercedes a decis să specializeze noua sa fabrică din oraşul Jawor, Polonia, pentru van-urile electrice bazate pe această platformă. Fabrica, situată lângă Wroclaw, îşi are începuturile în 2017 şi a fost iniţial concepută ca o fabrică de motoare cu ardere internă, apoi şi de baterii pentru van-uri electrice, iar acum s-a decis specializarea completă a fabricii în direcţia dubiţelor şi microbuzelor electrice.
0
1,051
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!