Poliţia din Germania amendează şoferii care merg pe banda din mijloc sau stângă pe autostrăzi când banda dreapta e liberă şi aminteşte regulile în asemenea cazuri

6 Mai 2023, 11:01
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre noi observă uneori situaţii în care pe traseele late extraurbane, eventual pe drumuri expres sau autostrăzi, există şoferi care circulă mai încet, dar oricum se feresc de banda dreaptă de parcă s-ar frige dacă ar circula pe acolo. Dacă sunt două benzi, circulă pe stânga, când cea dreapta e pustie, dacă sunt trei benzi, maxim circulă pe cea din mijloc, dar oricum banda din dreapta rămâne neatinsă. Ei bine, poliţia dintr-o regiune centrală a Germaniei a făcut săptămâna trecută adevărate raiduri pe autostrăzi, ţintind exact spre şoferii care lasă banda dreaptă liberă, ocupând nenecesar benzile mai rapide. I-a amendat pe mulţi dintre acestea şi a venit şi cu o amintire a regulilor de circulaţie pe autostrăzi.
De fapt, regulamentul circulaţiei rutiere din Germania stipulează clar că pe autostradă, când banda din dreapta e liberă, trebuie să ocupi cea mai din dreapta bandă disponibilă, dacă ea e liberă pe o distanţă suficientă cât să-ţi poţi păstra ritmul de viteză. Când te apropii de un alt vehicul, schimbi banda spre stânga şi depăşeşti, apoi revii când e posibil pe dreapta. Când circulaţia e mai aglomerată şi banda stângă a plină de vehicule mai lente, poţi circula pe mijloc şi asta nu e o încălcare. Însă dacă banda dreapta e liberă pe sute de metri înainte, iar un şofer continuă să conducă pe banda din stânga sau din mijloc, asta e deja o încălcare. Pentru că şi depăşirile sunt permise pe autostradă doar pe stânga, nicidecum pe dreapta, iar asta înseamnă că cineva care circulă regulamentar pe banda dreaptă şi ajunge un asemenea vehicul din spate, care ocupă nenecesar banda din mijloc, trebuie să facă o depăşire a vedicului mai lent pe stânga, schimbând două benzi. E o situaţie de risc adiţional nenecesar, deci, mai ales la vitezele mari, admise pe autostradă.
Prin urmare, poliţia din Germania aminteşte: dacă nu eşti într-o manevră de depăşire şi există spaţiu suficient pe banda dreapta, foloseşte acea bandă. Ea nu e rezervată doar pentru camioane şi autobuze. Pentru că dacă un şofer circulă fără un motiv pe o bandă din mijloc sau din stânga, în timp ce benzile alăturate sunt libere, poliţia are dreptul să aplice o amendă pentru asta şi chiar un punct de penalizare în unele regiuni ale Germaniei. Şi exact asta a făcut poliţia din zona Nurnberg în ultima săptămână pe autostrăzile ce trec prin regiunea sa, iar campania de amendare desfăşurată de poliţie şi atenţionările publice emise de poliţişti au avut un impact extraordinar în rândul şoferilor, care se plâng că mulţi au uitat de această regulă, iar acţiunile poliţiei sunt mai mult decât binevenite. În ţara noastră o asemenea manieră de circulare e o recomandare fără pedeapsă directă, însă, dacă circuli în Germania, ţine cont de aceste reguli şi de faptul că ele pot atrage amenzi dacă sunt ignorate.
0
3,040
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!