Primul parc fotovoltaic de deşert de scară mare din China a fost conectat la reţea şi are parametri impresionanţi

2 Mai 2023, 12:29
Redacţia PiataAuto.md
China este într-un plin proces de trecere la surse de electricitate regenerabilă, construind în întreaga ţară hidrocentrale, parcuri solare, fotovoltaice şi eoliene. De curând, China a finalizat construcţia şi a conectat la reţea primul său parc fotovoltaic situat în deşert, iar parametrii acestuia sunt de o scară impresionantă.
Alegerea deşertului ca loc de amplasare a panourilor este cât se poate de logică, întrucât nu consumă din terenul arabil destinat agriculturii. Parcul despre care vorbim acum e situat în deşertul Gobi din China, în regiunea Tengger din partea sudică a deşertului.
Partea care a fost inaugurată acum e doar prima fază grandioasă dintr-un proiect şi mai grandios. Parcul fotovoltaic inaugurat acum are o putere cumulată de 1 milion de kW, ceea ce înseamnă 1 GW. Pentru comparaţie, în orele de vârf întreaga Republică Moldova, pe timp de iarnă, are nevoie de o putere de 800-900 MW, deci 80-90% din puterea pe care o generează acest parc fotovoltaic la puterea sa maximă. Pentru că e situat în deşert, cu mult soare, parcul fotovoltaic chinez va genera anual 1,8 TWh de electricitate.
Întregul proiect grandios, al cărui parte este acest prim parc fotovoltaic de deşert e programat să aibă o putere de 13 GW, deci de 13 ori mai mult şi va costa 12,3 miliarde de dolari. Iar acest proiect din deşertul Gobi e parte din planul naţional al Chinei de a-şi asigura 100 GW putere adiţională de energie pe bază solară şi eoliană.
2
31,294
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!