Producătorii japonezi suferă o scădere uriaşă de vânzări în China, deoarece cumpărătorii locali preferă maşinile electrice produse local

5 Mai 2023, 11:19
Redacţia PiataAuto.md
Pentru că n-au investit la timpul potrivit în maşini electrice şi în avansul tehnologic aferent necesar, producătorii japonezi au ajuns acum, în anul 2023, într-o situaţie bruscă de criză severă de vânzări în China, vânzările lor scăzând dramatic în primul trimestru al anului 2023. Vânzările Nissan au scăzut în China cu 45,8%, Honda cu 38,2%, iar Mazda cu tocmai 66,5%!
În total, mărcile japoneze şi-au redus vânzările în China cu 32% faţă de anul trecut, reducându-şi astfel şi cota de piaţă până la doar 18% din totalul maşinilor vândute în China. Anul trecut cota era de 20%, iar în 2020 — de 24%. Toate astea sunt cauzate de migrarea masivă a pieţei auto din China spre maşini electrice, ia producătorii locali chinezi domină această tendinţă, cu maşini de toate ierarhiile de preţ şi tehnologii, unele din ele inclusiv foarte avansate.
Foto: Un model electric Nio, fabricat în China

Situaţia mărcilor japoneze e atât de gravă încât Mitsubishi a anunţat că opreşte producţia pentru trei luni la fabrica sa din China pentru Outlander, mişcare care-i va aduce pierderi de 78 milioane de dolari. Toyota şi Lexus sunt mărcile care au avut ceva mai puţin de suferit în comparaţie cu alţi producători japonezi, dar şi scăderea lor e mai mare, la 14,5%.
În acest context, cei de la Reuters au solicitat un comentariu de la şeful Honda, Toshihiro Mobe, care a spus că producătorii chinezi îi întrec în mai multe domenii tehnologice. „Da, poducătorii din China sunt acum mai avansaţi decât estimam noi” — a mai declarat acesta.
Se pare că asistăm la un moment de cotitură pentru producătorii japonezi, or, o piaţă atât de mare precum China nu poate fi neglijată, iar problemele la vânzări pe o asemenea piaţă se vor reflecta inevitabil în balanţa finală globală a lor. Pe lângă toate, ceea ce se întâmplă acum în China cu aceşti producători, care au fost lenţi în a dezvolta modele electrice, e un mare semnal de alarmă pentru ei pentru ceea ce urmează să se întâmple la nivel global în doar câţiva ani, şi e un semnal că deja poate fi prea târziu pentru a reacţiona suficient de prompt.
1
6,372
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!