Regiunea Quebec din Canada cumpără un număr record de 1229 autobuze electrice, care trebuie să reziste 16 ani şi 1 milion km în condiţiile climei nordice

18 Mai 2023, 14:52
Redacţia PiataAuto.md
Autobuzele electrice sunt tot mai răspândite în lumea noastră, cam toţi marii producători având deja mai multe modele în gamă, ba chiar unii oferind şi diferite tipuri de baterii pentru ele. Dar comenzile unitare cele mai mari de până acum sunt de ordinul a 193 de unităţi pentru Volvo, şi cifre de ordinul a 130 unităţi pentru alţi câţiva producători. Regiunea Quebec din Canada, însă, va stabili un record mondial la cel mai mare număr de autobuze electrice comandate printr-un singur contract, autorităţile de acolo comandând acum 1.229 de asemenea autobuze!
Numărul de autobuze e ajustat pentru a se încadra în bugetul de 1,1 miliarde de dolari cheltuit de guvernul din Quebec, la care se mai adaugă încă 780 milioane din bugetul guvernului central. Şi mai curios e că pentru autobuzele electrice au fost înaintate condiţii foarte stricte şi clare, ca acestea să facă faţă climei canadiene, să aibă o durată de viaţă garantată şi să fie produse local.
Astfel, câştigătorul licitaţiei e compania canadiană Nova Bus. Toate autobuzele vor fi asamblate în Canada, iar minim 25% din componentele folosite la producţie trebuie să provină tot din Canada. Autobuzele trebuie să poată rula ireproşabil în condiţiile gerurilor de iarnă canadiene, asigurând temperatură confortabilă în habitaclu, iar durata de viaţă garantată a acestor autobuze electrice trebuie să fie de minim 16 ani. Luând în calcul că numărul mediu de kilometri făcut anual de un autobuz din Quebec variază în jur de 60 mii, uneori până spre 80 mii la unele rute, în cei 16 ani acesta ar trebuie să atingă aproximativ 1 milion de kilometri, sau până spre 1,3 milioane km pentru rutele mai solicitante.
Modelul de autobuz care va fi livrat e Nova Bus LFSe+, pe care producătorul canadian l-a lansat acum doi ani şi care e echipat cu o baterie de 564 kWh, capabilă să-i asigure o autonomie de 470 km în condiţii climaterice prielnice, mai calde, sau 300 km garantaţi în orice condiţii.
Autobuzul are însă şi încărcare prin pantograf şi poate fi încărcat rapid la staţii speciale instalate pe traseele principale, cu 450 kW, astfel încât să fie reduse la minim inconvenienţele corelate cu timpul necesar încărcării şi riscul de a rămâne fără baterii în gerurile canadiene. Noaptea, autobuzul poate fi încărcat în timp ce staţionează cu 150 kW putere, având nevoie de puţin peste 3 ore pentru un plin.
Noile autobuze vor ajuta regiunea Quebec să-şi reducă emisiile CO2 cu 930 mii tone pe parcursul celor 16 ani, cât e durata de viaţă programată a acestora.
Vezi mai jos şi un video cu acest autobuz electric canadian, publicat de Nova Bus în momentul lansării acestui model.
0
1,100
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!