Siemens Gamesa a lansat o turbină eoliană nouă de uscat, creată pentru randament din vânturi slabe şi medii, cu o durată de viaţă de 25 de ani

29 Mai 2023, 13:40
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul timp, am vorbit adeseori de noi şi noi turbine eoliene mari, care au tot doborât recorduri între ele la cele mai puternice din lume, ajungându-se la 14-15 MW putere per turbină, sau care au doborât recorduri la cele mai mari în diametru. Acele turbine sunt destinate instalării în largul mărilor, însă, sau cel puţin acolo unde există o mare intensitate a vânturilor. Cei de la Siemens Gamesa au lansat acum o turbină cu randament sporit din vânturi slabe şi medii, proiectată pentru uscat, în special pentru condiţiile SUA, acolo unde va fi şi produsă. Tehnologia şi parametrii ar fi interesanţi şi pentru ţara noastră, însă, pentru că şi noi avem preponderent vânturi mai moderate pentru energia eoliană.
Turbinele create pentru zone cu vânt moderat de uscat oferea până acum între 1,5 şi 4,2 MW putere, de obicei, ultimele fiind totuşi recomandate de a fi instalate acolo unde există vânturi cel puţin medii şi mai puternice, pentru a scoate randament mai mare, dar fiind oarecum compatibile şi cu zonele cu vânt mai mic. Noua turbină, însă, vine cu un diametru mai mare al rotorului, de 164 metri, dar şi cu o formă specială a palelor elicei, astfel încât rotorul să scoată randament maxim inclusiv şi-n condiţii de vânt moderat.
Datorită dimensiunilor sale, suprafaţa cuprinsă de elice e de 21.124 metri pătraţi, iar asta a permis existenţa unei forţe suficiente pentru un generator de 4,4 MW putere. Ca şi alte turbine similare, generatorul e pus în funcţie printr-o cutie de viteze, care ajustează raportul de transmisie astfel încât puterea maximă de generare să poată fi atinsă şi la viteze mai mici ale vântului. În acest caz e vorba de o cutie de viteze cu 3 trepte. Funcţionarea cutiei permite elicei să aibă o rezistenţă mai mică la vânt pentru a putea fi pornită uşor, făcând uz de forţa eoliană, iar ulterior e ajustată treapta potrivită în funcţie de intensitatea vântului şi turaţiile atinse de elice.
Fiecare elice are 81 metri lungime şi a fost proiectată pentru a putea fi uşor transportată pe calea ferată, fiind mai uşor, astfel, de instalat în zone izolate din SUA. Fireşte, materialul din care e construită turbina şi elicele e reciclabil, cu întreg procesul de reciclare gândit din start, iar durata de viaţă e cu 5 ani mai mare decât de obicei la această categorie de turbine, ajungând la 25 de ani.
Pentru că noua turbină va avea componente preponderent fabricate în SUA, ea se va califica cerinţelor de subvenţionare, iar astfel devine imediat una din alegerile principale pentru cei ce vor să instaleze un număr mare de turbine în zone cu vânt mai redus, beneficiind şi de susţinere de fonduri guvernamentale. SUA este într-o tranziţie puternică spre energie regenerabilă, în anul 2022, dar şi în primul trimestru din 2023, energia eoliană şi solară împreună întrecând-o pe cea generată prin cărbune, dar şi pe cea nucleară.
0
4,937
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!