Suedia a decis să construiască o autostradă cu o fâşie de încărcare wireless pentru autobuze şi camioanele electrice

15 Mai 2023, 15:35
Redacţia PiataAuto.md
Departamentul de Transport din Suedia, Trafikverket, a decis să iniţieze procedurile de pregătire a licitaţiilor pentru contractarea proiectării şi construcţiei unei porţiuni de autostradă, pe care să existe o bandă specială, cu o fâşie de încărcare wireless pentru autobuze şi camioane electrice. Decizia vine ca urmare a unor teste cu tehnologie similară, desfăşurate în interiorul câtorva localităţi, despre care scriam ceva timp în urmă.
Porţiunea de autostradă construită acum, însă, nu va mai fi una de test, ci permanentă. Ea va avea o lungime de puţin peste 20 de kilometri, pe autostrada actuală E20, între Hallsberg şi Orebro, segmentul fiind ales pentru că pe aici circulă multe camioane şi autobuze în general, iar faptul că va exista fâşia de încărcare wireless le va permite în viitor vehiculelor care sunt echipate cu asemenea tip de încărcătoare să se încarce în mişcare.
Foto: Elementele pentru încărcarea wireless, montate în interiorul fâşiei din asfalt

Aparent, pare o soluţie foarte potrivită, pentru că permite autobuzelor şi camioanelor electrice să-şi încarce bateriile în timp ce se deplasează, fără a fi nevoie să consume timp stând la priză. Doar că acest concept pare să reinventeze roata într-o tehnologie existentă de aproape un secol, care are numele de troleibuz şi care face acelaşi lucru fără baterii şi fără încărcare wireless pe vehicule şi autostrăzi, fără a menţiona costurile mari de a „implanta” încărcătoare wireless pe autostrăzi. Chiar şi pentru camioane electrice, în Germania erau testate asemenea camioane cu pantograf, iar banda dreaptă a autostrăzii avea linie similară celei de tren sau tramvai.
Foto: Camion electric cu pantograf, testat în Germania
0
1,368
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!