Tesla a dat start construcţiei unei noi rafinării de litiu în SUA fără deşeuri critice, pentru a-şi asigura producţia de baterii pentru maşini electrice

11 Mai 2023, 12:31
Redacţia PiataAuto.md
Marii producători de maşini electrice sunt acum într-o etapă în care luptă mai ales pentru a-şi asigura resursele necesare pentru producţia la scară mare a maşinilor electrice. Nimeni nu mai pune la îndoială că vânzările maşinilor electrice vor creşte într-un ritm galopant, aşa strategia pe care o aplică companiile cu viziune lungă e să-şi asigure tot ciclul necesar producţiei de baterii în număr suficient, iar aici se include atât producţia directă de baterii, cât şi extracţia şi rafinarea litiului. Tesla tocmai a inaugurat startul construcţiei unei noi rafinării de litiu în Texas, SUA, cea mai mare rafinărie Tesla şi una din cele mai mari din lume.
Poate suna bizar cuvântul rafinărie, întrucât era folosit până acum mai ales în domeniul industriei petroliere, dar şi în cazul litiului acesta trebuie purificat şi rafinat din roci ce-l au în componenţa lor, precum spodumenul. Astfel, noua rafinărie Tesla ar urma să proceseze o cantitate uriaşă de litiu, suficientă pentru 1 milion de maşini electrice anual! Însă nu doar scara uriaşă a noii rafinării Tesla e impresionantă, ci şi metoda aplicată în procesul de rafinare.
Rafinarea obişnuită a litiului generează sulfat de sodiu, un produs adiacent nedorit. Noua rafinărie Tesla, însă, va aplica o altă metodă de rafinare, iar singurul „deşeu” rezultat din rafinare va fi un amestec de nisip şi carbonat de calciu — amestec care e un aditiv dorit în industria de construcţii, folosit la turnarea diverselor materiale. Prin urmare, toate deşeurile ce vor fi generate la producţia litiului din Texas vor fi livrate companiilor producătoare de beton şi alte materiale de construcţii, fiind folosite ca materie primă acolo.
Fireşte, noua rafinărie de litiu a Tesla, prezentă pe teritoriul SUA, va securiza şi mai mult lanţul de aprovizionare Tesla şi va face compania mai puţin dependentă de alte pieţe şi furnizori externi. O mai mare parte din plusvaloarea generată în lanţul de producţie a unui automobil va fi prezentă în interiorul SUA, iar noua rafinărie înseamnă şi un nucleu economic local.
Iar dincolo de toate, odată cu noul proces de rafinare, amprenta nedorită pe care o lasă producţia de baterii pentru maşinile electrice se mai reduce un pic. Mai rămâne extracţia propriu-zisă, bineînţeles, precum şi alte procese de fabricare, dar tocmai asemenea inovaţii fac ca acest impact să fie diminuat pas cu pas.
0
2,063
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!