Toyota admite că ea şi subsidiara Daihatsu au trişat la testele de siguranţă pentru câteva modele şi lansează o anchetă internă de amploare

15 Mai 2023, 10:46
Redacţia PiataAuto.md
Un scandal de proporţii ia amploare în aceste săptămâni în Japonia, dar şi în ţări precum Thailanda, Mexic sau Ecuador, care erau principalele destinatare ale unor modele produse de Daihatsu şi Toyota, despre care s-a descoperit acum că producătorul nipon trişase la testele de siguranţă. Trişarea a fost recunoscută printr-un comunicat oficial al Daihatsu, dar şi două comunicate ale Toyota, inclusiv unul în care fostul şef şi actualul membru al consiliului de directori, Akio Toyoda, îşi cere scuze în numele companiei de situaţia gravă descoperită.
Care e miezul problemei? Ei bine, câteva modele cu emblemă Daihatsu şi Toyota — inclusiv Toyota Yaris, Perodua Axia, precum şi un model numit Toyota Agya, care tocmai trecuse testele de siguranţă şi urma a fi pus în producţie în iunie 2023 — au fost modificate constructiv de producătorul nipon pentru a susţine mai bine testele de siguranţă. Exemplarele care erau trimise la testele de siguranţă aveau ranforsări suplimentare în uşi, de exemplu, pentru a face faţă mai bine impactului lateral şi a acumula puncte mai bune la teste, în timp ce maşinile vândute cumpărătorilor nu aveau aceste ranforsări suplimentare şi, respectiv, ofereau o protecţie mult mai slabă celor de la bord în viaţa reală.
Peste 88.000 de mii de maşini cu barem de siguranţă fals şi cu ranforsări mai slabe de facto au fost produse şi vândute în Orientul Mijlociu, Thailanda, Malaysia, Mexic, Ecuador şi alte ţări. Trişarea ar mai fi continuat mult timp, dacă nu ar fi existat un om din interior, care a anunţat autorităţile, sub protecţia anonimatului. În scurt timp au început anchetele şi investigaţiile, iar situaţia nu a mai putut fi ascunsă şi a fost recunoscută public de Daihatsu şi Toyota.
Akio Toyoda, un om renumit pentru pasiunea cu care a condus compania, a avut cea mai tranşantă poziţie, menţionând că a promis încă la recall-urile din 2009 publicului că Toyota nu-şi va mai minţi niciodată fanii şi cumpărătorii, iar acum s-a descoperit că, totuşi, a făcut-o. Acesta a mai spus că, întrucât nu doar maşini Daihatsu au fost implicate, dar şi Toyota, problema nu există doar la o fabrică locală Daihatsu, ci ţine inclusiv de procedurile interne ale Toyota, care au putut admite o asemenea situaţie. Acesta şi-a cerut scuze public, a anunţat despre demararea unei anchete interne, pentru a estima amploarea exactă, breşele şi motivele, pe lângă conlucrarea cu autorităţile, şi a promis să facă totul pentru a recâştiga încrederea în Toyota.
0
1,720
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!