(VIDEO) Acesta e cel mai accesibil automobil electric care-şi încarcă bateriile de la soare şi aproape că nu are nevoie de prize

5 Mai 2023, 15:38
Redacţia PiataAuto.md
În Olanda, tot acolo unde a fost creat şi prima maşină electrică de serie cu panouri solare, Lightyear 0, producţia căreia a fost a fost apoi suspendată pentru că era prea scumpă, e pe cale să apară un nou automobil electric de serie, cu panouri solare, numit Squad Solar. Doar că de această dată nu e un automobil de peste 200 mii euro, ci unul care costă doar 6.250 euro! Şi e unul pe care, dacă-l conduci relativ puţin în oraş, aproape că poţi să nu-l încarci niciodată de la priză, mulţumindu-i doar luminii solare gratuite.
Maşina e una ultra compactă şi simplificată, până la un minimalism absolut. Dacă Citroen Ami pare simplu, atunci aici ecuaţia e şi mai simplă. Maşina are doar 2 metri lungime, în versiunea sa iniţială, şi două locuri, încadrându-se în categoria L6 în UE, dar va exista ulterior şi o versiune un pic mai lungă, care va avea şi o banchetă spate, pentru doi copii, şi se va încadra în categoria L7.
Squad Solar e propulsat de două electromotoare mici, integrate în roţile spate, fiecare de 2 kW, deci 4 kW în total, sau 5,4 CP. Viteza maximă e de 45 km/h, totul fiind conceput pentru eficienţă maximă în consum. Maşina are 4 baterii compacte, de 1,6 kWh fiecare, deci 6,4 kWh capacitate în total şi ele pot asigura până la 100 km autonomie, deci cam atât e şi consumul maşinii, de 6,0-6,5 kWh/100 km.
Asta face ca energia din panoul solar, cam 1,0-1,2 kWh pe care-i poţi obţine într-o zi în condiţiile nu foarte însorite ale Olandei, să fie suficientă pentru a rula între 15 şi 20 km pe zi doar cu energia solară. În condiţiile unei ţări mai însorite precum Spania, poţi avea 30 km pe zi de la soare. Deci, dacă circuli în oraş pe o asemenea distanţă, o vei face gratis, practic.
Bateriile sunt interschimbabile uşor, deci poţi cumpăra mai multe şi schimba când vrei, fără a aştepta să le încarci. Sau le poţi încărca la o priză domestică de acasă, fără vreo funcţie de fast charge, care n-ar avea sens la o capacitate atât de mică.
Maşina n-are hayon spate, are roţi deplasate spre extremităţi ca să poată fi parcată uşor şi manevrabilă şi până şi aerul condiţionat e opţional. În schimb panoul solar de pe acoperiş e standard şi încărcarea începe întotdeauna automat, când există măcar puţină lumină.
Squad Solar cântăreşte doar 350 kg, iar asta e cheia eficienţei sale. La doar 6.250 euro, însă, e un minimalism urban interesat, care poate fi potrivit unor oraşe cu infrastructură bună. Deocamdată, maşina din video-ul de mai jos e încă un prototip de pre-producţie, care reacţionează foarte zgomotos la gropi, dar creatorii maşinuţei promit să înlăture aceste probleme până când Squad va ajunge în producţia de serie şi va fi livrat primilor clienţi care l-au şi comandat deja.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
6,452
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!