(VIDEO) Acesta e un BMW Seria 7 cu motor imens V16 sub capotă, şi cu răcire la aripile spate

13 Mai 2023, 17:32
Redacţia PiataAuto.md
Din când în când, cei de la divizia de maşini clasice de la BMW, mai scot la lumina zilei câte un prototip mai mult sau mai puţin secret din subsolurile lor cu comori, spre deliciul publicului. De curând aceştia au scos trei asemenea ipostaze din trecutul lui BMW Seria 7, dar cel mai fascinant dintre ele e prototipul BMW Goldfisch V16, creat în 1987, pe vremea când BMW şi Mercedes luptau crâncen la crearea lui Seria 7 şi S-Class cu motoare V12, iar bavarezii erau convinşi că acerba competiţie nu se va opri la V12 şi va fi nevoie de ceva şi mai opulent.
Astfel, aceştia au luat la bază un Seria 7 E32, cu ampatament mărit, şi au montat sub capota lui un motor uriaş, pe care l-au sudat, practic, din două motoare V12 M70!
Puteau lua două motoare V8 la bază şi soluţia putea fi mai simplă, dar inginerii au ales să taie câte 8 cilindri din motoarele de 12 cilindri, de la diferite extremităţi, şi să le unească împreună, obţinând un motor V16.
În rezultat, motorul avea 6,7 litri cilindree şi scotea 408 CP şi 613 Nm, conferind maşinii forţe să atingă 280 km/h!
Dar motorul era atât de mare, încât până şi sub capota lui Seria 7 n-a mai rămas loc de un radiator şi un sistem normal de răcire. De asta, inginerii BMW au creat un sistem de răcire cu guri de radiatoare din aripile spate!
În locul unei bune părţi a portbagajului au fost instalate radiatoare şi ventilatoare, iar lichidul de răcire de aici era ulterior pompat spre compartimentul motor în faţă, menţinând astfel temperatura normală a motorului!
Apropo, aerul ieşea prin spate, printr-o grilă montată între cele două felinare spate!
La maşină a muncit un grup mic de ingineri BMW, iar rezultatul a fost unul fenomenal, care le unsese sufletul şefilor şi celor care au conceput această creaţie năstruşnică. N-a ajuns în producţie, bineînţeles, dar e o pagină puţin ştiută şi fascinantă din istoria celor de la BMW!
Vezi această maşină în video-ul de mai jos.
0
9,170
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!