(VIDEO) Camionul Volvo FH Electric are 3 tone de baterii, pentru 300 km autonomie, şi păstrează cutia de viteze

24 Mai 2023, 15:21
Redacţia PiataAuto.md
Volvo FH Electric este unul din cele mai populare camioane electrice de mare tonaj din lume, în formulă de cap tractor şi semiremorcă şi singurul care e produs complet pe aceeaşi linie de asamblare cu camioanele diesel, cu aceeaşi viteză, spre deosebire de alte modele din industrie, care au parte de muncă manuală la etapa finală de montare a electromotoarelor. Chiar şi aşa, încă mai existau parametri tehnici neanunţaţi, precum greutatea efectivă a bateriilor sau cum funcţionează cutia de viteze.
La începutul acestui an, publicam un articol despre un FH Electric deţinut de o companie din Elveţia, care transportase la drum lung 20 tone de portocale. Totuşi, acel camion nu era încărcat chiar la maximul greutăţii sale, aşa că sarcina utilă exactă nu era anunţată încă. În februarie, un asemenea camion fusese vândut şi către o companie din România, care estima o sarcină utilă de 22 de tone. Asta putea să ne sugereze că greutatea totală a bateriilor nu este excesiv de mare.
Ei bine, de curând unul din inginerii Volvo a menţionat în video-ul de mai jos, al celor de la Fifth Gear, mai mulţi parametri anterior neanunţaţi foarte clar. Aşadar, bateriile cântăresc exact 3 tone pe camionul electric suedez, în forma lor de capacitate maximă, cu 6 module şi 540 kWh capacitate. Asta înseamnă o densitate energetică de 180 Wh/kg, densitate care e relativ bună, dar e mai joasă decât a modelelor actuale Tesla, de exemplu, care au cam 200 Wh/kg. Pe lângă asta, Tesla e pe cale să implementeze în producţie baterii din seria 4680, care au peste 270 Wh/kg. Deci, când acea tehnologie va ajunge şi pe camioane precum Volvo, în aceeaşi greutate de 3 tone se va putea vorbi de o capacitate de stocare simţitor mai mare, de 810 kWh! Şi aici nici măcar nu vorbim de bateriile cu densitate energetică şi mai mare, de 500 Wh/kg, anunţate de chinezii de la CATL, ca fiind bune şi pentru avioane electrice, iar la scurtă distanţă şi de suedezii de la Northvolt, cu 405 Wh/kg. În asemenea cazuri, la 405 Wh/kg, 3 tone de baterii ar însemna 1.215 kWh de stocare, deci peste 1,2 MWh, iar la 500 Wh/kg, capacitatea de stocare ar fi de 1,5 MWh. Sigur, aceste două din urmă ar fi prohibitiv de scumpe la o etapă iniţială, dar nuşi peste câţiva ani.
În prezent, Volvo anunţă o autonomie de circa 300 km obţinută cu cele 3 tone de baterii, de 540 kWh. Cu acelaşi sistem de propulsie şi aceeaşi greutate a bateriilor, dacă ele ar avea o densitate energetică de 270 Wh/kg, am vorbi deja de o autonomie de circa 450 km, deci cu 50% mai mare. Prin urmare, deja cu tehnologii actuale, pe cale de implementare, mai există mult loc de evoluţie în lumea camioanelor electrice. Iar dacă vorbim de baterii de 405 Wh/kg, cu 1.215 kWh capacitate, atunci autonomia aceluiaşi camion, cu aceleaşi electromotoare şi greutate de baterii ar fi de 675 km! Şi dacă mergem la ideea de 500 Wh/kg, ca la bateriile anunţate de CATL, atunci la 1.500 kWh capacitate autonomia aceluiaşi camion ar fi de 830 km! Nu-i aşa că sună mult mai impresionant decât 300 km actuali? Şi, amintim, asta ar fi posibil fără baterii mai grele, deci cu aceeaşi sarcină utilă de vreo 22 de tone şi chiar un pic mai mult.
Iar inginerul Volvo mai anunţă în video-ul de mai jos un lucru interesant. Ştiam că acest camion electric are 3 electromotoare şi ele îşi unesc forţa într-o cutie de viteze numită I-Shift, ca şi cutia normală de la Volvo, dar credeam că e vorba de o altă cutie, nu de cea standard de 12 trepte. Însă se pare că transmisia este chiar cea standard, doar că ea e programată să opereze începând cu treapta a 7-a în sus, deci practic 6 trepte rămân neutilizate. Este o soluţie un pic bizară, dar probabil elaborarea unei cutii noi ar fi durat prea mult, motiv din care Volvo a ales această soluţie.

Vezi mai mult din experienţa de condus şi informaţiile spuse de inginerul Volvo în video-ul de mai jos.
1
2,980
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!