(VIDEO) Cât de complexă e ingineria unui electromotor de pe o maşină electrică modernă, precum Lucid Air

6 Mai 2023, 13:57
Redacţia PiataAuto.md
De multe ori, când vorbim de maşini electrice moderne, mulţi dintre noi tindem să credem că ingineria unui electromotor e infinit mai simplă decât a unui motor cu ardere internă, pentru că are mult mai puţine părţi componente, în special părţi în mişcare, pentru că e mult mai mic în dimensiuni şi nu dă senzaţia că o sută de piese trebuie să funcţioneze împreună într-o sincronizare perfectă, ca la un motor în care se mişcă astfel biele, supape, pistoane, arbori cu came şi un arbore cotit. Dar adevărul e că electromotoarele sunt relativ simple atunci când nu trebuie să fie foarte puternice, sau foarte eficiente, sau foarte compacte. În zilele noastre, cu maşini ce luptă tot mai mult pentru eficienţa în consum, autonomie mai mare şi performanţe cumulate de până la 1.000 CP, şi electromotoarele au ajuns să conţină o inginerie mai complexă decât am putea estima la prima vedere.
Protagoniştii unui canal de YouTube specializaţi în explorări inginereşti mai profunde, au dezasamblat un electromotor de pe Lucid Air, una din cele mai performante şi admirabile maşini electrice din timpurile noastre.
Aceştia au descoperit, spre exemplu, că electromotorul are integrat în interiorul rotorului un mic diferenţial, poziţionat înainte de reductor, ceea ce le-a permis inginerilor să-l facă mai mic şi mai eficient. Reductorul e unul de 7:1 în cazul lui Lucid, deci plasarea diferenţialului înainte de reductor îi reduce solicitările de cuplu asupra acestuia şi reduce spaţiul ocupat.
Astfel, acest electromotor compact, cu tot setul de roţi dinţate, e capabil să livreze o putere de până la 669 CP.
Cei doi protagonişti continuă să demonstreze şi să explice cum arată magneţii, cum arată inelele cu senzori de turaţii şi chiar le compară în construcţie cu electromotoarele de pe Rivian, Tesla Model S Plaid şi Lightyear.
O construcţie interesantă îl are şi miezul, unde elementele laminate sunt răcite prin canale de ulei prevăzute în structura propriu-zisă a miezului, care permit pulverizarea uleiului în timpul funcţionării şi menţinerea unei temperaturi optime de lucru pentru ele şi inelele lamelare.
Asta înseamnă că electromotorul lui Lucid, ca şi alte electromotoare puternice din lumea auto, are circuit de ulei, o pompă de ulei şi un filtru de ulei, care va mai trebui schimbat din când în când, exact la maşinile cu motoare diesel sau pe benzină, doar că se face mult mai rar, în la unele modele se spune că nu e nevoie de schimbat niciodată acel ulei şi filtru pe durata de viaţă a electromotorului.
Aşadar, dacă se analizează şi fiecare reductor, atunci se constată că un asemenea electromotor ajunge cu uşurinţă la 200-250 de componente mobile, ceea ce se apropie de numărul componentelor unui motor mare cu ardere internă şi cu mulţi cilindri. Concluzia finală e, deci, că atunci când îţi doreşti o maşină electrică din cele cu adevărat performante şi eficiente, ai nevoie de inginerie de vârf, în care să proiectezi minuţios fiecare mic component, pentru randament maxim, viabilitate în timp, greutate redusă, dimensiuni redusă — tot ceea ce formează performanţa finală a unei maşini.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
8,266
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!