(VIDEO) Cât de uşor se poate schimba bateria unei Toyota Prius XW30 fără a merge la un service

5 Mai 2023, 12:50
Redacţia PiataAuto.md
Toyota Prius e modelul legendă deja, care a popularizat sistemele de propulsie hirbidă, iar în ţara noastră e şi un model popular la mâna a doua. Inevitabil, însă, atunci când maşina ajunge la un termen de exploatare mai mare, bateria ei ajunge să dea erori şi să aibă nevoie de intervenţii. E preferabil să se schimbe întreaga bateria, cu toate celulele ei, dar în unele cazuri există service-uri care spun că pot schimba separat doar modulele afectate, înlocuindu-le cu altele la mâna a doua cu nivel similar de degradare. Un youtuber cu abilităţi de mecanic a publicat de curând un video în care arată cum poate fi schimbată bateria unei Toyota Prius în condiţii de casă, fără a merge la un service, având doar câteva chei şi scule de bază.
În cazul lui, el a ales să schimbe întreaga baterie, cu toate celulele. Maşina genera coduri de eroare precum P0A80, P3011, P3012, P3013 şi notificări de verificare a sistemului hibrid. De fapt, câteva module aveau probleme de degradare, iar astfel înlocuirea întregi baterii rezolvă problema pe mult timp înainte.
În procesul de demontare a bateriei vechi, acesta arată şi localizarea filtrului la sistemul de ventilare a bateriei şi atrage atenţia că acest filtru ar trebui curăţat periodic pentru a evita supraîncălzirea acesteia. Filtrul se află în zona uşii drepte spate, lângă banchetă.
Surprinzător, dar, deşi pare o muncă în multe etape, ea nu e prea sofisticată, dacă ai pasiune pentru maşini şi componente mecanice, deci poate fi făcută şi în condiţii de casă. Autorul din video explică detaliat fiecare pas până la demontarea completă a bateriei.
În locul bateriei vechi, el pune una nouă, neoriginală, dar bună, cu celule cilindrice, care se încarcă mai rapid şi au o capacitate mai mare.
Un service Toyota i-a dar o factură de 4.602 dolari pentru schimbul bateriei, manoperă şi piese. Costul bateriei originale ar fi de 3.261, peste 1.000 dolari ar fi manopera, iar restul sunt taxe aferente.
Maşina cu bateria defectă a costat doar 2.700 dolari. Bateria nouă neoriginală a costat 2.200 dolari, deci cu 1.000 dolari mai puţin decât cea originală. Iar datorită muncii făcute în curte, se mai economiseşte încă 1.000 dolari, deci, făcând totul acasă în loc să mergi la un service Toyota, economiseşti 2.000 dolari cel puţin, spune autorul. Cel puţin în cazul lui, cu 5.000 dolari cheltuite pe achiziţie şi baterie, acesta s-a pricopsit cu o maşină bună, cu baterie nouă, pe care o poate vinde cu 8-9 mii dolari cel puţin sau o poate păstra mult timp înainte, bucurându-se de eficienţă în consum.
Aşa cum spuneam, acesta spune că totul e foarte simplu şi explică totul pe paşi, până la montarea noii baterii şi reasamblarea tuturor elementelor înapoi. Scrie în comentarii, dacă îţi pare o operaţiune simplă, pe care s-o faci sigur, sau ai încredinţa-o, totuşi, unor specialişti. Dacă alegi să faci totul singur, însă, e clar că trebuie să respecţi şi cei câţiva paşi de siguranţă menţionaţi în video, precum deconectarea bateriei.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
5,109
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!