(VIDEO) Cum arăta cursa de coastă de la Sinaia în anul 1937, anii când România prinsese dragostea pentru motorsport

15 Mai 2023, 21:34
Redacţia PiataAuto.md
Despre istoria României din perioada interbelică se vorbeşte mai rar decât ar merita din perspectiva pasiunii pentru automobile în general şi pentru fascinaţia pentru performanţele maşinilor. Dar încă din anii 20 existau deja încercări de a organiza curse auto, multe din ele sub forma unor raluri, despre care am scris anterior. În 1926, spre exemplu, a avut loc primul raliu organizat între Bucureşti şi Chişinău, în 1928 a avut loc primul raliu cu start din Chişinău, la care participaseră atât piloţi din Chişinău, cât şi din alte regiuni ale ţării. În 1929 avea loc un raliu spre Hânceşti, iar în anii 30 competiţiile au început a fi mult mai aproape de standardele europene, fiind organizate mai aproape de standardele şi specificările acestora. În 1934, de exemplu, a debutat cursa de castă de la Sinaia, care a devenit rapid una de reper pentru pasionaţii din România.
De curând, au apărut imagini de arhivă, fără sunet ce-i drept, cu cursa de coastă de la Sinaia din 1937, când ea avea deja experienţa anilor anteriori şi se bucura de o organizare superioară. Participau deja maşini mult mai performante, cea mai uşor de recunoscut maşină din imagine fiind legendarul BMW 328.
Erau ani în care motorsportul din România avea deja piloţi ce deveniseră cunoscuţi, atât local cât şi internaţional — şi aici îi putem menţiona mai ales pe Petre Cristea, Marin Dumitrescu şi Jean Calicanu.
În această imagine de mai jos, spre exemplu, Petre Cristea participă la raliul Monte Carlo din acelaşi an 1937. În aceeaşi ani, Cristea reuşea participări fascinante în alte oraşe renumite şi chiar obţinuse şi un record pe Nurburgring pentru cea mai rapidă maşină nouă în clasa sport, care a fost doborât abia în 1953 de Stirling Moss.
Cu alte cuvinte, a doua jumătate a anilor 30 se contura într-o perioadă de aur pentru cursele auto din România, când piloţii şi cursele din interior se aliniau tot mai mult la cele internaţionale, când începuse organizarea lor mai consecventă în cadrul campionatelor şi când ele luaseră un avânt care fascinează şi azi.
Vezi mai jos şi acest scurt video de arhivă cu cursa de coasă de la Sinaia din 1937.
0
1,498
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!