(VIDEO) Cum e construită şi cum se conduce cea mai proastă motocicletă Honda a anilor 80

1 Mai 2023, 11:17
Redacţia PiataAuto.md
Un motociclist cu cunoaştere profundă, autorul video-ului de mai jos, spune despre Honda Ascot că e cea mai proastă motocicletă din lume în anii 80. Dar noi admitem că în afara Americii de Nord, prin alte părţi ale lumii, cu siguranţă existat modele ce ar putea detrona modelul Honda la acest titlu. Totuşi, motocicleta japoneză e într-adevăr foarte bizar construită, de parcă n-ar fi făcut-o Honda.
Far montat foarte sus, pentru a face loc claxonului sub el, pe centrul ghidonului e cutia cu siguranţe, cheia e atât de adânc poziţionată, încât aproape că nu poate fi mişcată cu mâna fără vreun ajutor special. Oglinda măreşte foarte mult imaginea, astfel încât vezi în a fereastra numărul 2 de la etajul 3 al clădirii din spatele tău, nu tot traficul, cum ţi-a dori.
Motorul e plăcut, fiind un V2 de 500 cm cubi. Dar alezajul acestor cilindri e mai mare decât cursa, ceea ce le reduce cuplu şi le face capabile mai mult de turaţii înalte. O motocicletă sport de turaţii înalte, deci? Nu.Şi aici există o problemă. Transmiterea cuplului către roată se face nu prin lanţ, care pierde doar câteva procente la turaţi înalte, ci prin arbore cardanic, care opune cam 25% rezistenţă la turaţii mari şi epuizează în zadar forţa motorului. Arborele cardanic mai şi dă un efect de contractare subită la schimbul de trepte la turaţii înalte uneori, care poate destabiliza motocicleta în viraje.
Poziţia de condus e oribilă şi ea, necesitând o înghesuire nemaivăzută a picioarelor, piedica e poziţionată într-un loc bizar, iar jumătate din volumul rezervorului e furat de canalele de admisie a arului spre interiorul celor doi cilindri din motorul V2.
Cum de a putut produce Honda o asemenea motocicletă? Ei bine, un grup de ingineri şi-a dorit continuarea succesului unei motociclete universale care a făcut Honda renumită în toată lumea, CB750. Lumea se schimbase între timp, motocicletele deveneau mai specializate şi chiar şi Honda avea deja ingineri care au dezvoltat noua generaţie a modelului, cu 3 ipostaze distincte specializate. Dar un alt grup de ingineri conservativi şi-a dorit o nouă motocicletă universală, care să le facă pe toate fără a excela neapărat la nimic. Şi Honda Ascot e rezultatul. Iar sloganul era că Honda Ascot aşa cum „motociclismul trebuia să fie”.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,867
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!