(VIDEO) Cum sună şi cum se conduce o motocicletă cu motor de 1000 cm cubi în 2 timpi şi o roată spate poziţionată foarte departe

7 Mai 2023, 16:23
Redacţia PiataAuto.md
Motoare în 2 timpi de motociclete sunt populare datorită simplităţii lor şi costurilor mici de fabricare şi exploatare, fiind şi foarte potrivite condusului în afara asfaltului, întrucât ciclul lor de funcţionare în doi timpi permite o bună aderenţă. În Franţa, însă, există o competiţie bizară de urcări imposibile cu motocicleta, pe teren gol, abrupt, iar această competiţie atât de specială a dus la apariţia unor motociclete foarte curioase.
Acestea au structura modificată, iar roata spate e poziţionată foarte departe, pentru ca în rampă să acorde o susţinere adiţională şi să contracareze răsturnarea. De obicei pe roata motrice se pun şi un soi de cuie speciale, ca ea să aibă mai multă aderenţă.
Iar motoarele au ajuns la o evoluţie şi mai curioasă, explorată de autorul unui canal de YouTube dedicat motocicletelor, care a mers până în Franţa pentru a le descoperi. Unul din inginerii care construieşte asemenea motoare pentru aceste curse i-a povestit despre formula aplicată de el — un motor de 1.000 cm cubi în doi timpi! O asemenea cilindree ar avea multe efecte adverse pe un motor obişnuit în doi timpi de motocicletă, însă aici motorul nu e obişnuit. Sunt două blocuri cilindrice de fapt, de pe Honda CR500, fiecare a câte 500 cm cubi, iar astfel în total adună 1.000 cm cubi. Deci dintr-un motor de 1 cilindru, el a fost transformat într-unul de doi cilindri, dar tot în doi timpi.
A fost nevoie de proiectarea unui arbore cotit special, pentru a prelua forţele de la cei doi cilindri. Arhitectura e una în linie, aşa că arbore e unul singur, mai lung, pentru a prelua forţele de la cele două biele.
Cadrul e realizat de ei, din aluminiu, suspensia e făcută la comandă, ia cutia de viteze e cu o singură treaptă, un reductor în esenţă, care să permită urcările pentru care făcută această motocicletă.
Iar sunetul acesteia e de-a dreptul similar unei bestii fioroase! Motocicleta are o forţă uriaşă şi stăpânirea ei necesită multă măiestrie şi experienţă obţinută la aceleaşi competiţii de urcare din Franţa.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,838
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!