(VIDEO) Cum sunt testate modelele electrice Tesla în deşert, la +51 grade Celsius, pentru rezistenţa bateriilor şi motoarelor

12 Mai 2023, 19:29
Redacţia PiataAuto.md
Tesla a publicat imagini de la un program de teste de anduranţă cu toate 4 modele curente de autoturisme electrice şi sunt câteva aspecte neobişnuit aici. În primul rând, maşinile electrice sunt testate în condiţiile de climă toridă şi deşert, până la 51 grade Celsius în aer, punându-se la încercări maxime atât bateriile, cât şi temperatura electromotoarelor. În al doilea rând, aparent toate 4 modele electrice sunt în producţie de serie de mult timp, deci nu e foarte clar de ce ar testa Tesla maşini pe care le produce deja de ani buni.
Ei bine, la cea de-a doua întrebare există două răspunsuri. Pe de o parte, Tesla nu adoptă cicluri de viaţă obişnuite pentru maşinile sale, ci preferă mai degrabă să le perfecţioneze în permanenţă cu noi componente şi noi actualizări, la fel cum fac companii IT cu softul. În al doilea rând, ştim că Tesla va introduce în curând celule de baterii cu o intensitate energetică simţitor mai mare, iar orice baterii noi au nevoie de testări avansate suplimentare. Aşa că, cel mai probabil, maşinile care se testează acum în căldurile de +51 grade Celsius din deşertul Rub al-Khali şi Arabia Saudită au baterii de generaţie nouă.
Maşinile electrice sunt considerate mai vulnerabile de obicei la geruri mari, dar, de fapt, ele pot fi la fel de vulnerabile şi la temperaturi mari, dacă se supraîncălzeşte bateria sau electromotoarele. Bateria îşi poate pierde încărcarea în mod ineficient sau poate avea de suferit mai grav, ori, dacă lucrurile degenerează, se pot ajunge la scenarii şi mai grave. Tesla are sisteme de răcire pentru motoare şi baterii, iar astfel, datorită lichidului refrigerant, aceste componente sunt menţinute în regim normal.
Inginerii Tesla au testat şi sistemul de aer climatizare de la bord, dar şi parametrii sistemului de propulsie la urcări continue în munţi, când acesta funcţionează un timp îndelungat în forţare mai mare. Per general, e admirabil că Tesla a ajuns şi la etapa în care să facă asemenea teste, în asemenea condiţii toride cu maşinile sale electrice.
Apropo, maşinile testate la căldură sunt majoritatea de culoare neagră, pentru a capta şi mai multă căldură şi a supune astfel componentele lor la temperaturi şi mai mari.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
2,376
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!