(VIDEO) Honda a dezvăluit noul e:Ny1, primul său SUV electric, care mai păstrează elemente conservatoare

12 Mai 2023, 16:00
Redacţia PiataAuto.md
Honda a dezvăluit în Europa primul său SUV electric, numit e:Ny1, denumirea căruia s-ar putea citi drept „anyone”, dar care se scrie atât de complex, încât poate concura cu Toyota bZ4X la denumiri deocheate. Noul SUV electric vine să abordeze tendinţele de propulsie electrică la modul serios, fiind creat, după cum spune Honda, pe o platformă tehnică absolut nouă, concepută din start pentru un model pur electric, dar acest SUV mai păstrează încă multe elemente conservatoare pe el, oarecum simptomatice pentru reticenţa producătorilor japonezi faţă de modele electrice, despre care vorbeam de curând şi despre care recunoştea însăşi Honda.
Astfel, pe de o parte, noua platformă tehnică, numită e:N Architecture F, e una fără tunel central şi cu spaţiu prevăzut în podea pentru bateria litiu-ion. Dar, totodată, Honda admite că va produce şi un model hibrid pe aceeaşi platformă, care va funcţiona din câte se pare tot propulsat de un electromotor, dar ajutat de un motor cu ardere internă cu rol de generator. Deci, inevitabil inginerii niponi au trebuit să gândească dualist din start, prevăzând spaţii pentru amplasarea acestuia, pentru ţevi de eşapament şi alte elemente specifice, fără a se putea detaşa complet de combustia internă şi a putea aloca tot spaţiul disponibil utilizării la maxim a construcţiei. Prin urmare, privită din afară, compoziţia maşinii, cu tot cu ampatamentul şi amplasarea elementelor principale sugerează înrudirea cu modele convenţionale.
Bateria maşinii nu e foarte mare, având 68,8 kWh, dintre care 61,9 kWh va fi capacitatea netă utilizabilă. Ea va putea fi încărcată la o putere de până la 150 kW, valoare pe care alţi producători o aveau încă în 2019 pe modele electrice. Deci, nici pe aproape de parametrii unor modele precum cele de la Hyundai sau Kia, şi nici nu e vorba de o arhitectură modernă de 800V. Despre funcţii V2L sau alte tehnologii de ultimă oră — nici vorbă.
Bateria va asigura o autonomie de până la 412 km în ciclu WLTP, ceea ce înseamnă, mai realist vorbind, vreo 300 km în viaţa reală. Deci, ne putem aştepta la un consum realist de circa 20 kWh/100 km.
Încă un indicator că noua platformă nu e decât o derivare din una convenţională e imposibilitatea amplasării unui electromotor pe puntea spate, care e de obicei o variantă preferabilă pentru electrice, atunci când prevezi acest lucru din start în construcţie. Honda e:Ny1 poate avea doar un electromotor pe puntea faţă, şi care e unul absolut standard de 150 kW putere, deci 204 CP, luat şi el de pe poliţele prăfuite ale furnizorilor, de acum câţiva ani. Credem că ar putea fi un motor Bosch acolo, folosit o perioadă de mai mulţi producători pe primele lor modele electrice.
Interiorul maşinii musteşte peste tot de butoane simpliste, pătrate, încorporate în jurul zonelor cu piano black, exact ca la unele modele obişnuite Honda.
Există un sistem multimedia cu display mai mare, dar cam aici sfârşeşte aerul de hi-tech.
Nu există nimic revoluţionar şi cu adevărat fascinant la această Honda electrică. Nici o inovaţie care să aparţină celor de la Honda, nicio idee distinctă notabilă, care să facă acest model remarcat. Datele tehnice par ale unui model lansat acum 4 ani cel puţin, designul într-atât de cuminte şi şters, încât dacă mâine am vedea din nou maşina cu emblema acoperită, am putea spune încă 5-10 alte variante de producători, inclusiv din cei chinezi. E o maşină care încearcă disperată să ajungă vagonul din urmă, să sară şi ea cumva, măcar clandestin în lumea propulsiei electrice.
Şi acest lucru e şi mai surprinzător, cu cât primul model electric al mărcii nipone, Honda e, are un design superb, o planşă de bord acoperită cu display-uri şi o personalitate mult mai specială. Probabil cei de la Honda s-au gândit să joace mai conformist în segmentul SUV-urilor, în speranţa că aşa vor face vânzări mai bune. Dar au reuşit mai mult să facă o maşină exerciţiu de memorie, fiind nevoie să-ţi antrenezi într-un memoria să nu uiţi cum se scrie corect denumirea şi să nu uiţi cum arată maşina. Ar putea fi nevoie să ai o poză în portmoneu sau în telefon cu ea, ca să o poţi găsi mai uşor în parcare la mall, printre multe altele. Sau poate că e nevoie totuşi şi de asemenea maşini mai plate şi mai lipsite de emoţie, dar mai practice, şi-n zona propulsiei electrice.
Vezi mai jos şi o explorare pe viu a acestui nou model Honda, cu o părere un pic mai neutră despre ea decât a noastră.
0
1,599
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!