(VIDEO) Hyundai a restaurat acum prototipul Pony din 1974, desenat de Giugiaro, şi cei implicaţi atunci vorbesc despre istoria lui, aproape neştiută în afara Coreei de Sud

19 Mai 2023, 13:59
Ilie Toma
Aşa cum românii au Dacia 1300 sau Aro 24 drept maşini dragi sufletului, cum cei din Germania de Est aveau Wartburg 353 şi Trabantul 601, iar cei din URSS Lada 2101 şi Moskvich 1500, coreenii au Hyundai Pony, un model care, în prima sa generaţie le trezeşte şi astăzi amintiri plăcute şi admiraţie. Pony a fost primul model cu design propriu, dezvoltat de un producător coreean, întrucât până atunci toate fabricile coreene produceau maşini ale altor producători, cu licenţă locală, precum Fiat 124 cu emblemă Kia pe el, despre care scriam acum o lună. Şi, la fel cum Dacia a creat şi un break din modelul său de bază, iar mai apoi şi un coupe cu două uşi, şi Hyundai a vrut să o facă.
Puţini ştiu în afara Coreei de Sud, dar Hyundai a apelat atunci la Giorgetto Giugiaro pentru a-i desena şi modelul de bază Pony, şi variaţiile. Pe atunci Giugiaro nu era decât un tânăr promiţător, cu rezultate deja vizibile, dar încă departe de statutul său de legendă, pe care şi l-a fortificat între timp.
Fabrica Hyundai nu era aproape deloc echipată cu utilajele necesare, compania nu avea nici experienţa necesară de a pune în producţia proprie toate componentele necesare, aşa că au angajat şi un britanic de la British Leyland pentru a-i ajuta să organizeze producţia. Iar o echipă a mers la Torino, în Italia, pentru a urmări procesul de creaţie a lui Giugiaro, care nu le-a dat doar nişte schiţe, ci dimensiuni şi îndrumare pentru producţia de serie, aşa cum se cuvine în cazul unui design industrial. Unul din acei coreeni, Chung Goo Lee, pe atunci de doar 29 de ani, avea să devină mai târziu preşedinte al Hyundai şi să direcţioneze compania spre progresul care a pus baza a ceea ce ştim azi despre Hyundai.
Pony a fost dezvăluit public şi a intrat în producţia de serie, generând ovaţii şi în occident, şi acasă, în Coreea de Sud, unde era o maşină accesibilă, şi a făcut ca un număr imens de oameni să-şi poată permite pentru prima dată o maşină.
Foto: Străzile Coreei de Sud de cândva, dominate de Hyundai Pony

Iar ulterior a venit şi prototipul Pony Coupe Concept, din 1974, care avea o siluetă vizionară, dar care n-a mai intrat în producţie din cauza crizelor globale. Formele acestuia s-au regăsit într-o formă evoluată, da totuşi cu similarităţi clare, pe DeLorean DMC-12.
Acum un an, însă, în vara lui 2022, Hyundai a prezentat publicului prototipul N Vision 74, cu un design fabulos, care venea să reia istoria pierdută a prototipului Pony Coupe, desenat de Giugiaro în 1974. Maşina din 2022 era practic o reinterpretare modernă a celei din 1974, iar fanii Hyundai au rămas copleşiţi şi fascinaţi peste tot în lume, cerând producătorului să pună acest model în producţie.
Deocamdată Hyundai spune că nu intenţionează să-l producă, dar totuşi din când în când jonglează din nou cu această idee, iar acum a restaurat şi prototipul original din 1974, pentru a păstra în continuare această istorie vie.
Şi, pe lângă munca minuţioasă de a restaura acea maşină conceptuală din 1974, cei de la Hyundai au produs şi un film în care oamenii implicaţi în tot ceea ce însemna proiectul Pony de atunci — de la modelele de serie la prototipul Pony Coupe — vorbesc despre acea istorie, care a fost aproape neştiută până de curând în afara Coreii de Sud. Până şi marele Giugiaro îi primeşte pe cei de la Hyundai în casa sa din Italia şi împărtăşeşte detalii despre istoria de acum 50 de ani.
Vezi totul în video-ul de mai jos, iar dacă se întâmplă să fii prin Italia, în acest week-end prototipul restaurat va ajunge şi la Villa d’Este, la Concorso d’Eleganza, de pe malul lacului Como. Poţi include subtitrele din comenzile player-ului pentru traducerea părţilor cu coloană sonoră în coreeană.
1
1,330
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!