(VIDEO) În România există un Renault 12 Sinpar 4x4, un model cu o istorie extraordinară

4 Mai 2023, 10:46
Redacţia PiataAuto.md
La prima vedere, maşina asta pare a fi o Dacia 1300, atât de recognoscibilă şi adorată în România. Dar, de fapt, e un Renault 12 Sinpar 4x4, şi inscripţia 4x4 nu e de prisos aici, maşina asta chiar a avut tracţiune integrală. Exemplarul roşu din aceste imagini a fost importat în România din Elveţia, şi a fost fotografiat atunci când venise la RAR Vrancea să facă ITP-ul. Dar modelul e atât de curios, încât ne-am gândit că merită să facem o incursiune în istoria lui extraordinară.
Foto: Renault 12 Sinpar 4x4, fotografiat la RAR Vrancea

Şi asta pentru că acest Renault 12 Sinpar 4x4 a fost un inovator şi un vizionar în lumea break-urilor cu tracţiune integrală, fiind creat cu mult înainte de modelele precum Audi RS2 sau Volvo 850 AWD. Ba chiar a fost creat înainte de hatchback-ul Audi Quattro, atât cel de raliu cât şi cel de stradă. Maşina din România, spre exemplu, e fabricată în 1974, iar Audi Quattro a debutat în raliuri abia în anul 1980!
Transformarea unui Renault 12 break obişnuit într-unul cu tracţiune integrală a fost posibilă datorită companiei Sinpar, fondată în 1946, şi specializată iniţial în conversii la cutii de viteze şi sisteme de tracţiune integrală dedicate vehiculelor utilitare şi camioanelor. În 1965 ei au fost cei care au avut ideea de a experimenta cu instalarea tracţiunii integrale pe un Renault 4, un model care şi aşa avea o gardă la sol ridicată şi era cunoscut pentru capacitatea de a înainta prin deşert. Maşina a atras atenţia, iar acest succes i-a inspirat pe cei de la Sinpar să experimenteze şi cu alte modele din gama Renault, până au ajuns şi la Renault 12.
Se pare că maşina a fost pregătită şi lansată în anii 1973-1974, deci exemplarul din România e unul dintre primele produse. Maşina a primit o punte rigidă pe spate, cu inscripţia reliefată pe centrul ei, în zona diferenţialului. Puntea era fixată pe arcuri noi şi amortizoare, şi arcurile din faţă fiind modificate, pentru a-i conferi modelului o gardă la sol mai mare.
Maşina avea un arbore cardanic din două segmente. Exista şi un diferenţial blocabil între axe, dar şi un levier suplimentar în interior pentru dirijarea poziţiilor sistemului 4x4. Sinpar modificase niţel partea finală a cutiei de viteze, pentru a integra tracţiunea 4x4. S-au folosit braţe ranforsate la suspensia faţă de la Gordini, dar toate componentele sistemului 4x4 au fost concepute şi fabricate de Sinpar.
Renault 12 Sinpar 4x4 păstrase acelaşi motor de 1.289 cm cubi cub capotă, care dezvolta 54 CP şi 88 Nm. Toată conversia cu adăugarea sistemului 4x4 nu-i adăugase decât 45 kg, o performanţă care ar fi de invidiat şi azi, deci maşina cântărea puţin peste 1 tonă la gol. Şi atingea 110 km/h.
Lansarea lui Renault 12 Sinpar 4x4 şi lucrările la modelele anterioare au fost observate de producătorul Renault, care a cumpărat compania Sinpar în 1975, la scurt timp după apariţia lui 12. Unul din primele efecte ale achiziţiei a fost pregătirea unui Renault 12 Sipar 4x4 pentru cursele de raliu, cu un motor mai performant de la Gordini, cu 2 carburatoare şi cu 113 CP livraţi.
În 1976 o asemenea maşină a început a debuta în cursele de raliu, în special la cursele din Africa. Ea s-a dovedit a fi extraordinar de durabilă şi capabilă în înaintare, în 1976 renumitul motociclist Thierry Sabine fiind cel care a ajuns pe locul 3, în spatele a două Land Rover-e cu Renault 12 Sinpar 4x4 în raliul care se întindea de pe Coata de Fildeş din Africa până pe Coasta de Azur, şi asta chiar dacă el se rătăcise şi pierduse timp în primele trei zile! Iar dacă numele Thierry Sabine nu-ţi spune prea multe, atunci află că peste doar 2 ani anume el a fost cel care a fondat raliul Paris-Dakar, în 1978! Deci, fondatorul raliului Dakar a fost cel care a condus maşina asta, obţinând o victorie morală alături de cele două Land Rover, cu un break 4x4, care rătăcise primele 3 zile, apoi le ajunsese din urmă şi urcase pe podium alături de ele!
Am putea presupune că acest Renault l-a inspirat să conceapă Dakar? Am putea, fireşte. Ba chiar am putea intui că şi Audi a privit foarte atent la acest Renault 12 Sinpar 4x4, întrucât în 1976 VW abia pregătise un sistem 4x4 pe VW Iltis, un offroader sadea. Şi abia apoi, după ce acest Renault 12 a fascinat lumea, a venit şi ideea celor de la Audi de a intra în raliuri cu o maşină 4x4 şi de a crea Quattro.
Iar Renault 12 Sinpar 4x4, de fapt, a avut succese şi mai răsunătoare în 1977. După succesul din 1976, Renault a pus două exemplare în ediţia din 1977 şi, aşa cum putem intuit, Renault 12 Sinpar 4x4 a ajuns primul la final, fiind marele învingător, în faţa tuturor offroader-elor!
Iar de aici până la decizia finală a celor de la Audi pentru a pregăti Audi quattro pentru raliurile WRC n-a fost decât o clipită. A mai trebuit schimbată şi o regulă renumită, care permitea participarea maşinilor 4x4 în raliurile generale, pe care Audi a promovat-o pe neobservate. Dar putem spune cu un mare grad de certitudine că anume acest Renault a fost inspiraţia şi motivaţia pentru tot ce a urmat în raliuri cu Audi Quattro şi mai apoi cu Lanci Delta Integrale, dar şi răspândirea sistemelor 4x4 pe maşini de serie, de la Audi Quattro la toate celelalte!
Deci, acest Renault 12 Sinpar 4x4 din România e o comoară excepţională, de o valoare istorică extraordinară, pe care puţini o pot intui la prima vedere!
Foto: Imagini cu maşina din România

Vezi mai jos şi un video publicat acum câţiva ani de Renault cu restaurarea aceluiaşi renumit exemplar Sinpar de raliu.
0
3,327
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!