Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

(VIDEO) Întrecere neobişnuită între două camioane Tatra 813 8x8, cu motoare V12 diesel, răcite cu aer

23 Mai 2023 - 18:24
Redacţia PiataAuto.md
Să vedem maşini sport şi supercar-uri duelându-se nu mai e deloc o raritate. Dar să vedem două camioane Tatra 813, aliniate la linia de start pe o pistă de aeroport, care să pornească la semnal cu toată forţa, într-o întrecere directă, e ceva cu totul neobişnuit şi curios. Două asemenea camioane Tatra s-au duelat de curând în Germania.
Ambele camioane sunt Tatra 813 în formulă de tracţiune 8x8, versiune supranumită cândva şi Tatra 813 Kolos. Era un camion cu o inginerie fascinantă, cu motor V12, răcit cu aer, de 17,64 litri, care era şi aspirat natural. Motorul avea bloc din fontă şi chiulasă din aluminiu, dar şi injecţie directă. Şi, cel mai impresionant, el păstra semnătura Tatra în a fi răcit cu aer, nu cu lichid, aşa cum erau toate motoarele Tatra la acea vreme.
Acesta dezvolta 258 CP şi 990 cuplu maxim şi consuma, oficial, 44 litri/100 km, dar marele avantaj al acestui camion era sistemul lui de tracţiune cu punţi independente articulate şi tub central de tracţiune. Acum câteva luni, publicam un articol detaliat despre ingineria acestui camion cehoslovac legendar.
Ei bine, camioanele de acum din Germania par să fie păstrate într-o condiţie foarte bună, iar unul dintre ele chiar are plăcuţe de înmatriculare cu litera H la urmă, de vehicul istoric. Şi acestea par să accelereze foarte dinamic în comparaţie cu vârsta lor şi ţinând cont de faptul că viteza şi acceleraţia n-a fost niciodată atributul principal al acestor camioane. Felul în care acestea se duelează denotă mai departe cât de bine a rezistat ingineria lor în timp, până în zilele noastre.
Vezi întregul duel, în câteva încercări, în video-ul de mai jos.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter