(VIDEO) Japonia are un concurent pentru Rimac Nevera, numit Aspark Owl, care tocmai a marcat două noi recorduri de viteză

31 Mai 2023, 12:38
Redacţia PiataAuto.md
Dacă ar fi să numim cel mai puternic automobil de producţie din lume şi totodată cel mai rapid, majoritatea dintre noi am spune Rimac Nevera. Şi am avea dreptate, pentru că modelul electric din Croaţia are 1.914 CP, scoşi din 4 electromotoare, iar de curând acesta a bătut 23 de recorduri de viteză într-o singură zi! Maşina aia e un vârf de inginerie supremă într-o epocă a mobilităţii electrice şi e la fel de admirabilă şi istoria din spatele companiei croate, care a pornit de la zero şi a ajuns azi să deţină şi Bugatti în proprietate, împreună cu Porsche. Dar în Japonia există o maşină electrică mult mai puţin cunoscută, care pretinde că e un concurent pentru Rimac Nevera, ba chiar pretinde că e un pic mai puternică şi un pic mai rapidă.
Îi spune Aspark Owl şi are deja 6 ani de când a fost prefaţată pentru prima dată în formă de concept. Apoi, prin 2019 au fost anunţaţi şi parametrii versiunii de serie — 4 electromotoare ca şi la Rimac, dar cu 2.012 CP în total, şi o acceleraţie de 1,69 secunde de la 0 la 100 km/h. Prin 2020 a fost anunţat şi startul oficial al vânzărilor, iar de la preţul iniţial de circa 2 milioane de dolari acesta a crescut până la circa 4 milioane în unele regiuni din cauza taxelor şi a creşterii preţului de la bază de la producător. La începutul anului 2021 se anunţa demararea în forţă a vânzărilor şi de atunci nu s-au mai auzit prea multe lucruri din partea celor de la Aspark.
Se zvonise că vânzările au început şi în SUA, unde au fost alocate 10 exemplare, iar prin aprilie 2021 ultima ştire de la Aspark anunţase o participare la un salon auto din China. Iar de atunci nu se mai auzise nicio veste de la niponi, încât lumea a început a şi uita de existenţa celor de la Aspark. Dar acum, aceştia s-au reactivat brusc şi au anunţat despre două recorduri de viteze atinse, într-o replică directă dată lui Rimac Nevera.
Maşina electrică japoneză a atins cea mai mare viteză medie pe distanţa a 1/4 de milă, marcând 322 km/h în mediu, cu start de pe loc. De asemenea, a fost marcat şi recordul similar, dar la distanţa de 1/8 milă, cu start de pe loc, maşina având o viteză medie de 309.02 km/h. Sunt nişte recorduri bizare, deci, şi neobişnuite în raport cu cele mai uzuale de acceleraţie de la 0 la 100, la 200. Sau la 300 km/h, se timp pentru atingerea 1/4 milă sau altele de acest tip, pe care le-a marcat Rimac Nevera. Astfel, supercar-ul japonez i-a răspuns celui croat marcând alte recorduri, dar fără a demonstra că a putut doborî măcar unul din cele 23 de recorduri ale lui Rimac. Nici măcar acceleraţia de la 0 la 100 km/h, deşi până şi cifra din fişa sa tehnică e mai mică decât recordul stabilit de Rimac Nevera. Se pare că-n viaţa reală recordul n-a putut fi doborât, de asta nici n-a fost anunţat, iar Aspark s-a rezumat la două recorduri mult mai puţin relevante, dar oricum impresionante.
Cei de la Reuters au filmat marcarea de recorduri a japonezilor. Fireşte, după anunţarea acestor recorduri toată lumea şi-a amintit de Aspark şi prima întrebare a fost dacă a fost măcar o maşină de producţie livrată clienţilor, de doi ani şi jumătate încoace, de când decurg vânzările în mod oficial. Răspunsul a fost nu, cu promisiunea că la sfârşitul lui 2023 primii cumpărători îşi vor primi maşinile.
Vezi cum a arătat marcarea recordurilor în video-ul de mai jos.
0
2,445
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!