(VIDEO) O situaţie tipică la un sens giratoriu din Chişinău, în care se discută adeseori cine e vinovat şi cine e corect
3 Mai 2023, 10:01 Redacţia PiataAuto.md
În Chişinău există mai multe sensuri giratorii mari şi complexe, cu intrări în două etape în ele, cum ar fi cel de la strada Florilor. Această complexitate generează aglomeraţie şi adeseori pe sensul giratoriu intră câteva automobile, paralel, fapt care face ca intrările şi ieşirile de pe cerc să fie adeseori mai dificile, din cauza că uneori nu există suficient spaţiu pentru a schimba banda corectă pe sensul giratoriu. Astfel, în aceste sensuri giratorii apar mai des situaţii în care şoferii încearcă să iasă de pe cerc de pe banda nepotrivită sau sunt la limita unor tamponări. O asemenea situaţie a fost surprinsă de un vizitator, care spune că şi el a ieşit greşit de pe sensul giratoriu şi ne îndeamnă pe noi toţi să discutăm care ar fi maniera corectă de circulat pe un asemenea sens giratoriu.
Regulamentul circulaţiei rutiere în Moldova e foarte sumar în specificări clare la sensul giratoriu, stipulând că ieşirea trebuie să se facă de pe banda din dreapta. Nu spune, însă, că de pe banda de dreapta nu poţi continua să faci tot cercul, deşi o asemenea manieră de condus subminează fluidizarea traficului într-un sens giratoriu. În mod ideal, pentru ca totul să decurgă organic şi rapid, iei banda din dreapta doar atunci când planifici să ieşi la următoarea ieşire, respectiv continui să te deplasezi pe cerc de pe celelalte benzi, iar când treci de ieşirea anterioară ieşirii tale, schimbi banda spre dreapta şi apoi ieşi de pe ea la următoarea ieşire. Dacă toate maşinile care se află pe banda dreaptă vor ieşi acolo, celelalte nu vor avea obstacole în a schimba banda spre dreapta şi a se pregăti la rândul lor de următoarea ieşire. Şi fireşte, dacă ai de ieşit la a 3-a ieşire, poţi intra pe cerc şi de pe banda extremă stângă, mutându-te cât o bandă spre dreapta după fiecare ieşire până când, după ieşirea 2 treci pe banda extremă dreaptă, iar la ieşirea 3 ieşi organic. Dacă toată această migrare lentă spre benzile spre dreapta se respectă pe măsură ce se face rondul, şi nu se ocupă banda dreaptă în zadar pentru a scăpa alte trei ieşiri, circulaţia devine mult mai rapidă şi pentru faptul că dacă toate maşinile de pe banda dreaptă ies la o intrare, cele care intră acolo o pot face mai uşor. Din păcate acest mic secret de fluidizare, la fel ca şi regula fermoarului, nu e stipulat în regulamentul nostru de circulaţie şi nu e obligatoriu pentru respectare, şi astfel şoferii procedează mai mult intuitiv sau cum cred ei că e mai bine.
Se vede parţial şi-n situaţia de mai jos, unde Mercedesul menţine constant banda din mijloc şi nu iese nici la prima ieşire, nici la a doua, ci continuă să facă cercul. Din imagini, şi din cauza felului în care e marcat cercul, se lasă impresia că Mercedesul circulă pe banda dreapta, exact cum spuneam că n-ar fi recomandat, dar, de fapt, el circulă pe banda din mijloc, aici existând trei benzi. Deci în acest caz particular şoferul de Mercedes nu poate fi acuzat de nimic, dar putem discuta şi situaţia ipotetică în care el ar fi circulat pe banda extremă dreaptă, cum se întâmplă adeseori în Chişinău. Într-o situaţie când cineva continuă să facă tot cercul pe banda dreaptă, cei de pe benzile alăturate sunt impuşi să frâneze pentru a schimba banda în pregătirea lor de a ieşi de pe cerc, iar uneori nu apucă s-o facă şi atunci rezultă că trebuie să iasă de pe banda 2 sau 3. În acest caz, aşa cum spuneam, Mercedesul merge pe banda din mijloc, nu pe dreapta, deci nu creează impedimente de acest gen. Toyota, însă, pare să iasă de pe banda 3 şi în mod evident nu o face corect. Dacă ne orientăm după recomandările generale de mai sus, ocuparea constantă a unei benzi drepte fără intenţia de a ieşi creează congestie de trafic, întrucât îi încetineşte pe cei de la benzile alăturate. Ca să fie pe partea sigură, şi să aibă ieşirea întotdeauna la îndemână, mai mulţi şoferi pot prefera să ţină banda cea mai din dreapta, dar atunci celelalte benzi devin inutile, dacă toţi ar circula pe partea dreaptă. Deci doar folosirea tuturor benzilor şi trecerea treptată spre dreapta ajută de fapt la fluidizarea sensului giratoriu. Şi e la fel de adevărat că depinde de diametrul rondului de interior, uneori spaţiul fiind prea mic ca să se poată face totul ca la carte.
Vezi situaţia din video-ul de mai jos şi spune ce crezi despre ea şi cum procedezi tu de obicei în trafic în sensurile giratorii?