(VIDEO) Prima expoziţie de maşini româneşti din SUA, cu exemplare Aro, Dacia şi Oltcit, tocmai a avut loc în Pennsylvania

14 Mai 2023, 12:23
Redacţia PiataAuto.md
În SUA în zilele de vineri şi sâmbătă, 12 şi 13 mai 2023, a avut loc prima expoziţie de maşini româneşti, organizată vreodată în această ţară. Expoziţia a făcut parte din Carlisle Import & Performance Nationals — un show uriaş care a cuprins în total peste 2.000 de automobile, divizate în mai multe zone şi specializări. Am reuşit să vorbim cu organizatorii expoziţiei de maşini româneşti, cei de la Wheels for Reels, care ne-au oferit mai multe detalii despre maşinile participante.
Astfel, prima expoziţie de maşini româneşti a cuprins 11 automobile fascinante, clasice, fabricate în România, expuse spre admiraţia publicului american.
Fireşte, Dacia a dominat prin prezenţă. George Dumitru, unul din românii stabiliţi în SUA, a venit din New York până în Pennsylvania cu fiul lui, Edi, cu cea mai veche Dacia 1300 din America de Nord, fabricată în 1972!
Foto: Dacia 1300, produsă în 1972

Au fost prezente două Dacia 1300 Break, cea albă aparţinându-i românului Daniel Picu, iar cea roşie — românului Dan Manea, din Maryland. Fratele lui, Darie, a mai adus şi o Dacia 1300 berlină, verde.
A fost prezentă şi o Dacia Papuc, care-i aparţine românului Eduard Palaghiţă, din New York.
Tot el e adus şi o Dacia 1300 Martini, o creaţie curioasă cu modificări interesante, despre care am scris mai mult timp în urmă un articol.
Apropo, acum, la expoziţia din SUA, maşina şi-a descoperit în toată splendoarea şi motorul, după toate lucrările de împrospătare şi perfecţionare efectuate asupra ei.
Au fost prezente şi două exemplare Oltcit, unul din ele de culoare gri, aparţinându-i tot lui Darie Manea, iar altul roşu care nu-i aparţine unui român, dar proprietarul e oricum unul pasionat de maşini româneşti.
A fost prezent un Aro 243, din cele mai rare, care aveau două uşi, dar 8 locuri, graţie organizării compartimentului spate cu banchete pe lateral. Acest exemplar îi aparţine de asemenea românului Eduard Palaghiţă.
Mai mult ca atât, spre deliciul spectatorilor americani, a fost prezent şi un Aro 324 cu motor V8, cu o istorie curioasă, pe care am relatat-o anterior într-un articol dedicat.
Această maşină nu e o simplă modificare, în care cineva să fi instalat un V8 american de Chevrolet pe ea, ci un prototip pe care-l crease uzina din Câmpulung-Musclel, în studierea oportunităţii asimilării unor asemenea motoare, în eventualitatea cuceririi de noi pieţe.
Şi, în fine, la expoziţia de maşini româneşti din SUA a venit şi un Aro M461, deţinut de românul George Pantelimon. Partea cea mai curioasă e că George a călătorit cu acest Aro cu întreaga lui familie la bord din Ohio spre Pennsylvania, făcând un drum de circa 7 ore cu bijuteria sa clasică, împreună cu soţia şi cele două fete gemene ale lor.
Ajunşi la destinaţie, aceştia au arborat steagul României pe maşina lor, iar familia a pozat mândră lângă M461-le lor.
Organizatorii de la Carlisle Import & Performance Nationals au menţionat expoziţia de maşini româneşti din cadrul evenimentului lor de câteva ori, descriind-o ca un exemplu elocvent de rarităţi şi chiar exemplare unice în lume, care se pliază perfect pe filosofia întregului show din Pennsylvania.
Vezi mai jos şi un video scurt cu expoziţia de maşini româneşti din SUA.
0
4,308
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!