(VIDEO) Scania are o nouă cutie de viteze pentru camioanele ce muncesc în condiţii dure, care a fost dezvoltată de ingineri timp de 10 ani

16 Mai 2023, 14:44
Ilie Toma
În zilele noastre, să auzim despre inginerii unui producător că au lucrat la dezvoltarea unui produs timp de 10 ani e o raritate care aproape că nu se mai întâlneşte. Au apus vremurile de overengineering, iar simulările de calculator permit accelerarea testelor şi calcularea exactă a rezistenţei construcţiei şi materialelor, iar pe lângă asta pur şi simplu goana pentru lansarea cât mai rapidă a unui nou produs pe piaţă impune termen de dezvoltare mult mai restrânşi, de obicei de 3-4 ani sau chiar mai puţin. Totuşi, cei de la Scania tocmai au anunţat lansarea unei noi cutii de viteze destinate celor mai solicitate camioane, care a fost dezvoltată de ingineri timp de 10 ani.
Noua cutie de viteze a fost creată pentru camioanele care operează în condiţii de deosebit de dificile şi solicitante — de exemplu camioanele antrenate în transporturi agabaritice, forestiere sau miniere. Funcţionarea în mine, de altfel, e una din cele mai solicitante exploatări, întrucât impune camioanele să pornească în pante abrupte, pe teren cu aderenţă redusă, prin denivelări şi de obicei cu încărcături foarte grele.
Noua cutie de viteze e calificată oficial ca fiind din familia Opticruise, având marcarea că e Heavy Duty, dar construcţia ei, inclusiv a fiecărei roţi dinţate din interior, e cât se poate de diferită faţă de cutiile Opticruise pentru camioanele de autostradă sau oraş.
Inginerii Scania spun că au reuşit să creeze o cutie ranforsată cap-coadă, care e în acelaşi timp super rapidă în schimburile de trepte, or, atunci când urci o rampă abruptă la ieşirea din mină cu zeci de tone în spate, fiecare fracţiune de secundă contează în schimbarea treptei, altfel pierzi momentul acceleraţiei şi ajungi să stagnezi. Deci, cutia aduce un progres imens la viteza cu care sunt schimbare treptele, fără a sacrifica fiabilitatea, care e şi mai importantă aici decât viteza de operare.
Iar pentru a ne asigura de durabilitatea noi cutii, aceştia ne şi spun că au lucrat 10 ani la ea, din 2013 încoace. Iniţial, a fost vorba de proiectări şi simulări computerizate, după care au urmat prototipuri de cutii construite pe viu şi testate în condiţii reale ale unei mine din Suedia. Fiecare test cu observaţii în viaţa reală a determinat perfecţionări în construcţie şi construirea unei noi generaţii de prototipuri, cu noi şi noi episoade de teste solicitante. Doar construcţia unui nou prototip, de fiecare dată, însemna 30 de săptămâni de tăieri la strunguri şi asamblări, întrucât vorbim de cutii prototip. Iar în cazul acestei cutii de viteze, inginerii Scania vorbesc în repetate rânduri că au pus un accent maxim pe o durabilitate excepţională în timp a construcţiei pe care au elaborat-o, într-atât de mult încât declară sonor şi curajos că cu creat cea mai bună cutie de viteze din lume pentru camioanele heavy-duty.
Noua cutie a fost lansată în două versiuni şi va face tandem în primul rând cu motoarele V8 Scania. Cutia are 14 trepte pentru deplasarea înainte şi alte 4 trepte de marşarier, dar opţional se pot instala 8 trepte pentru marşarier. Pentru că vorbim de camioane heavy-duty, care trebuie să fie capabile să înainteze şi foarte lent, raportul de transmisie e cuprins între 20,81:1 pentru prima treaptă şi 0,78:1 pentru ultima treaptă.
Cele două versiuni disting cutia după cuplul maxim recomandat — de 2.500 sau 3.300 Nm. Surprinzător, dar cu toată durabilitatea promisă, noua cutie e relativ uşoară — 270 kg pentru versiunea de 2.500 Nm şi 285 kg pentru cea de 3.300 Nm, în ambele cazuri fiind vorba de greutatea cutiei fără retarder. Retarder-ul, apropo, face faţă unui cuplu de 4.700 Nm. Noua cutie, în cele două versiuni, are numele de cod G25CH(R)1 şi G33CH(R)1.
Cei de la Scania au publicat şi un video în care inginerii care au lucrat la dezvoltarea noii cutii de viteze povestesc mai mult despre ea şi despre munca lor. Vezi totul mai jos. Poţi include subtitre în engleză sau altă limbă dorită din comenzile player-ului.
0
1,617
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!