(VIDEO) Unul din cele mai puţin ştiute produse Tesla e acoperişul solar, cu panou fotovoltaic direct integrat în structură

31 Mai 2023, 14:07
Redacţia PiataAuto.md
Tesla şi-a câştigat renumele global prin maşinile electrice care le produce şi acesta e indiscutabil produsul principal, dar pe lângă maşini, mulţi dintre noi mai ştim că Tesla produce şi amenajează centrale de baterii imense, care stochează energia şi o furnizează apoi în reţea, dar şi baterii mai mici, casnice, numite Powerwall, care ajută proprietarii să stocheze electricitate pentru a fi folosită în casă. Un produs mult mai puţin cunoscut, însă, e Tesla Solar Roof, sau acoperişul solar, despre care compania americană comunică foarte puţin.
Se pare că vânzările pentru acoperişul solar sunt cam de minim 4 ori mai mici decât ţintele anunţate iniţial, dar asta nu înseamnă că produsul n-ar fi bun. Dimpotrivă, autorul unui canal de YouTube a mers la o casă unde se instalează acest tip de acoperiş şi a vorbit cu constructorii de acolo, care execută lucrarea, pentru a afla mai multe.
Marele avantaj al acoperişului Tesla e faptul că panourile solare nu se instalează peste ţiglele ceramice sau metalice, dar însuşi panourile sunt şi un soi de ţigle. Ideea nu e absolut nouă, asemenea acoperişuri mai există şi-n alte părţi ale lumii, dar de obicei e vorba de ţigle, pe mijlocul cărora sunt integrate panouri oarecum uzuale, mai mici. Aici, însă, panourile sunt integral gândite din start pentru o structură modulară, de formă dreptunghiulară, şi însăşi construcţia lor reprezintă şi elementul de rigiditate al ţiglei.
Cu alte cuvinte, fiecare celulă a acestui acoperiş e o piesă unitară, rezistentă la grindină, care se fixează în puzzle-ul acoperişului, şi astfel se acoperă casa. Fiecare celulă se conectează la următoarea, formând consecutivitatea circuitului, iar toate împreună îşi transmit energia regenerată în sistemul de convertire la curent alternativ al casei şi eventual în bateriile Powerwall, pentru a stoca electricitatea. Iar întregul acoperiş are astfel un aspect mult mai neutru, făcând uz la maxim de suprafaţa sa. Apropo, există celule productive, care produc energie, şi neproductive, car arată identic, dar nu au panouri fotovoltaice integrate, şi se instalează de obicei în partea de nord a acoperişului, acolo unde razele soarelui nu bat niciodată direct.
Acoperişul din video are o putere totală de 50 kW, ceea ce e cât se poate de impresionant. În condiţiile soarelui din Moldova şi România, de exemplu, un asemenea acoperiş ar produce cam 60 MWh de electricitate anual, deci 60.000 kWh, mai mult decât suficient pentru o casă mare, eventual cu utilaje de fermă şi chiar cu o maşină electrică, ce ar putea fi încărcată din această electricitate captată de la soare.
Constructorul spune că preţul unui asemenea acoperiş e de 3-4 ori mai mare decât ar fi costat ţigla metalică, dar 30% din cost e subvenţionat, iar celelalte 70% pot fi uşor recuperate în timp datorită electricităţii generate, dacă e să calculăm că anual sistemul generează 60.000 kWh şi dacă e să calculăm că această investiţie o înlocuieşte pe cea a ţiglelor standard, nu se suprapune peste ea. În câţiva ani, prin urmare, investiţia ar fi recuperată, după care ar urma anii de beneficiere de energie gratuită.
E impresionantă şi rezistenţa în timp, declarată de producător, inclusiv la intemperii, furtuni, grindină, vânt şi tot soiul de alte condiţii pe care le înfruntă un acoperiş. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
3,714
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!