(VIDEO) Volvo testează camioane electrice pe bază de hidrogen în condiţii arctice în Suedia, ca o alternativă pentru cele cu baterii

9 Mai 2023, 14:48
Redacţia PiataAuto.md
Ideea camioanelor cu propulsie pe bază de hidrogen, cu pile de combustibil, nu e una absolut nouă, iar Volvo a şi anunţat acum un an dezvoltarea unor asemenea modele. Însă şi în cazul lor apar îndoieli şi întrebări similare despre cât de bine pot funcţiona acestea la temperaturi foarte joase, or, şi ele au baterii, mult mai mici, iar conectoarele de alimentare cu hidrogen pot şi ele îngheţa uneori. Pentru a scoate la iveală toate posibilele probleme din viaţa reală înainte de punerea în producţia de serie, Volvo anunţă că testează acum viitoarele sale camioane cu hidrogen într-unul din cele mai nordice şi friguroase puncte ale Suediei, Kiruna, dincolo de Cercul Polar.
Aceste camioane pe hidrogen de la Volvo au la bază două pile de combustibil pe hidrogen, pentru a putea produce în timp real puterea necesară propulsiei camionului. Dispun şi de o baterie mai mică, pentru a amortiza variaţiile de putere necesare sistemului de propulsie, iar în urma întregului proces de transformare a hidrogenului stocat în rezervoare în electricitate singurul produs adiacent sunt vaporii de apă, fără dioxid de carbon.
Acum aceste camioane Volvo, testate în condiţii arctice, sunt monitorizate la consumul de energie în condiţii de zăpadă abundentă şi ger, la parametrii sistemului de propulsie, dar şi întregul proces de transformare a hidrogenului în energie, cu vapori de apă la ieşire. Apropo, vaporii de apă, care ies din sistemul de propulsie al unui asemenea camion se transformă mult mai repede în lichid şi chiar gheaţă la asemenea temperaturi şi teoretic poate exista riscul de acumulare de gheaţă în acea zonă, dacă e foarte rece afară, prin urmare şi asta trebuie urmărit în viaţa reală, iar acele canale de evacuare a vaporilor de apă proiectate corespunzător.
Per total, Volvo spune că aceste camioane vor fi o alternativă mai viabilă pentru a înainta la distanţe lungi acolo unde nu există multe staţii de încărcare şi nu există posibilităţi de programare a rutei cu timpi mai lungi de încărcare la ele. Volvo dezvoltă sistemul de propulsie al noului său camion electric împreună cu cei de la Daimler, iar acum câteva zile şi Mercedes anunţa teste cu camioanele sale, dar în Alpi, la altitudine mare. Aşa că suedezii şi germanii şi-au împărţit aria de teste acolo unde fiecare din ei are mai multă experienţă, se pare, pentru ca după anul 2025 ambele companii să aducă pe piaţă camioane pe hidrogen viabile.
Vezi mai jos şi un video cu testele camioanelor Volvo în condiţii arctice.
0
1,268
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!