Cel mai mare parc eolian maritim din lume e pe cale de a fi inaugurat, iar parametrii săi sunt fascinanţi

8 Iunie 2023, 12:52
Redacţia PiataAuto.md
Ultima turbină eoliană tocmai a fost instalată în Hollandse Kust Zuid, parcul eolian maritim care, odată conectat, va deveni cel mai mare şi mai puternic din lume. Acesta e situat lângă ţărmul Olandei şi va furniza o cantitate de electricitate anuală suficientă pentru a alimenta 1,5 milioane de case din Olanda.
Parcul eolian Hollandse Kust Zuid e localizat în Marea Nordului, la o distanţă cuprinsă între 18 şi 35 km de ţărm. Acesta cuprinde 140 de turbine eoliene Siemens Gamesa 11.0-200 DD, iar numele modelului de turbină al celor de la Siemens Gamesa ne sugerează că diametrul rotorului are 200 metri, iar puterea turbinei e de 11 MW. La un asemenea diametru al elicei, suprafaţa cuprinsă de fiecare turbină e de 31.400 metri. Cele 140 turbine sunt răspândite pe o suprafaţă de 236 km pătraţi de mare.
Având 140 turbine a câte 11 MW, puterea instalată totală a parcului eolian va fi de 1,54 GW, ceea ce aproape că echivalează puterea netă a celui mai mare reactor nuclear din Europa, pus în funcţiune recent în Finlanda. Dar, fireşte, funcţionarea turbinelor eoliene are o anumită intermitenţă şi variaţie de putere în funcţie de vânt, prin urmare în cantitatea totală de electricitate anuală livrat există o diferenţă mare. Dacă reactorul din Finlanda va produce 10,6-10,8 TWh de electricitate anual, atunci parcul eolian Hollandse Kust Zuid va livra în reţea circa 6,5 TWh anual, ceea ce pare evident mai puţin decât reactorul nuclear, dar e extraordinar de mult pentru un parc eolian, fapt care certifică şi avansul tehnologic al turbinelor eoliene şi locul favorabil înc are acestea vor fi amplasate. Pentru comparaţie, întreaga Republica Moldova foloseşte anual circa 4,2-4,3 TWh de electricitate. La nivelul consumului din Olanda, electricitatea livrată acoperă consumul mediu pentru 1,5 milioane de case.
Astfel, la peste 1,5 GW putere instalată, Hollandse Kust Zuid devine noul cel mai mare parc eolian maritim din lume, devansând parcul britanic Hornsea 2, care are 1,32 GW şi care a fost a devenit operaţional în august 2022. Deci, n-a durat nici un an până la detronarea lui cu un alt parc eolian maritim şi mai mare, dar autorii proiectului britanic Hornsea deja lucrează la Hornsea 3 — un parc eolian maritim ce va avea o putere instalată de 2,4 GW. Deci, lucrurile se mişcă înainte cu paşi galopanţi în domeniul energiei eoliene în lume.
Iar parcul eolian de lângă ţărmul Olandei este şi primul de o asemenea talie care a fost construit fără subvenţii de la stat, fiindu-i doar garantat un preţ minim de achiziţie a electricităţii. Parcul eolian maritim e deţinut de un consorţiu de 3 companii, de suedezii de la Vattenfall împreună cu BASF şi Allianz.
0
13,104
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!